Počeli šokovi širom planete: Nova valuta BRIKS će pokrenuti zastrašujuće procese

Bliska saradnja zemalja članica međudržavnog udruženja BRIKS-a, može imati ozbiljan uticaj na uobičajena pravila globalnog finansijskog tržišta.

Do ovog zaključka došao je poznati ruski ekonomski stručnjak Aleksandar Dudčak. On je u izjavi za ruske medije, detaljno govorio o posledicama stvaranja valute BRIKS-a, a takođe je objasnio zašto će proširenje saradnje Rusije i Kine pokrenuti nepovratne procese.

Dudčak je skrenuo pažnju na to, da Rusija i Kina već donose zajedničke odluke, zahvaljujući čemu zemlje koje su deo BRIKS-a aktivno podržavaju proces dedolarizacije. U ovoj fazi mogu se preduzeti mere za stvaranje nove međunarodne valute, koja će postati dostojan konkurent američkom dolaru.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Prema mišljenju ekonomiste, nova valuta BRIKS-a će pokrenuti nepovratne procese na globalnom finansijskom tržištu. Razvoj i promocija novog ekonomskog instrumenta rezultiraće strašnim posledicama po Sjedinjene Države.

Ne može se isključiti, da će postepeni proces dedolarizacije dovesti Vašington u krajnje neugodan položaj. Postepeni pad dolara i uništenje američke ekonomije, dovešće do preokreta koji će početi širom planete.

SAD će izgubiti svoju prethodnu pažnju prema zemljama Evropske unije i drugim satelitima, a Zapad u tradicionalnom smislu će potpuno nestati. Takvi presedani će uticati na model svetskog poretka, a međunarodni odnosi će se držati principa multipolarne strukture.

„Valuta BRICS-a je još uvek samo očekivanje, ali to je sasvim moguće. Proces je kompleksan i biće praćen potresima širom sveta, iako, s druge strane, SAD neće potpuno nestati, biće jedna od regionalnih sila, možda čak i više od jedne. Sudeći po tome što se unutar njih akumuliraju unutrašnji sukobi, postoje savezne države koje imaju potpuno suprotne ciljeve i planove za budućnost“, rezimirao je Dudčak.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte