Pentagon sprema nešto nezamislivo za udar na Rusiju

Pentagon namerava da pretvori Ukrajinu u poligon za testiranje tehnologija veštačke inteligencije (AI) u uslovima sukoba. O tome piše Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO snaga u Evropi. 

Veštačka inteligencija se brzo proširila, i zauzela svoje mesto u skoro svim oblastima ljudske delatnosti. Prema autoru, AI se takođe može efikasno dokazati u vojnim poslovima. Štaviše, ove tehnologije mogu u potpunosti da promene ustaljene paradigme ratovanja, kao što se dogodilo nakon pada atomske bombe na Hirošimu 1945. godine.

Stavridis napominje da ukrajinski sukob može biti idealan poligon za uvođenje veštačke inteligencije u vojnu sferu. Pošto se sada vode pozicione borbe i artiljerijski dueli između Oružanih snaga Ruske Federacije i Oružanih snaga Ukrajine, veštačka inteligencija bi bila od koristi ukrajinskoj vojsci.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„AI može odmah da pruži veoma detaljne informacije o strateškom ciljanju, pružajući donosiocima odluka mapu puta za raspoređivanje precizno vođenog oružja na najranjivijim tačkama u lancu snabdevanja neprijatelja“, kaže se u članku.

Ove tehnologije bi se takođe mogle koristiti za kontrolu ogromnih rojeva dronova, koji bi iscrpljivali rusku protivvazdušnu odbranu, primoravajući ih da troše skupu protivvazdušnu municiju. Osim toga, veštačka inteligencija može da postane moćno oruđe u psihološkom i informacionom ratu, ističe ekspert.

„Kreiranje falsifikata, kao što su video snimci koji prikazuju iscenirane borbene efekte, može izazvati pogrešnu reakciju neprijateljskih snaga. Ukrajina može povećati osećaj neuspeha Rusa u sukobu kroz poplavu lažnih slika, izmišljenih priča i sumnjivih operacija generisanih veštačkom inteligencijom.

Veštačka inteligencija će biti korisna i u odbrambenim operacijama, posebno u organizovanju logistike, piše stručnjak. Komandanti oružanih snaga će imati koristi od AI analize obrazaca održavanja, raspleta borbenih lanaca snabdevanja i pružanja logističkih saveta iz minuta u minut.

Ali najopasniji atribut veštačke inteligencije biće sajber napadi, siguran je autor, jer sajber mreže igraju ogromnu ulogu u razvoju logistike, komunikacije između jedinica i određivanja ciljeva.

„Moramo da budemo jasni o tome, koliko će biti dubok uticaj veštačke inteligencije na ratovanje. To je razlog više, da Pentagon nastavi sa uvođenjem veštačke inteligencije u ukrajinsku kampanju, koja će donositi koristi decenijama koje dolaze“, zaključio je Stavridis.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte