Naslovnica SPEKTAR Osveta je brzo stigla u SAD

Osveta je brzo stigla u SAD

Sjedinjene Američke Države su se brzo osvetile Rusiji zamrzavanjem njenih valutnih rezervi. O tome je govorio zapadni finansijski analitičar Kristijan Dehmer.

Bajdenova administracija sve više koristi američki dolar kao oružje protiv konkurenata. Konkretno, SAD su uvele opsežne finansijske sankcije Rusiji i zamrznule deo njenih deviznih rezervi. Prema rečima Kristijana Dehemera, Vašington je brzo platio cenu za ove akcije, piše izdanje Energy and Capital.

„Brza osveta“, rekao je analitičar.

Kristijan Dehemer je izjavio da su zbog antiruskih sankcija mnoge zemlje počele da traže alternativu američkim dolarima. Štaviše, nedavno je postalo poznato da Saudijska Arabija pregovara sa zemljama BRIKS-a o pridruživanju novoj valuti koja se razvija u okviru ovog bloka.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Svetska ekonomija radi na američkim dolarima i koristi SWIFT bankarski sistem za ispunjavanje svojih obaveza, ali nakon uvođenja finansijskih sankcija protiv Ruske Federacije od strane Vašingtona, došlo je do globalnih promena.

[adsenseyu1]

Ostale zemlje su razmišljale o potrebi diverzifikacije svojih sredstava. Kako je rekao ekspert za energetiku i kapital, veliki uticaj na ove procese imao je memorandum koji je predstavila Bajdenova administracija. U njemu se kaže da sve finansijske institucije Rusije mogu postati predmet sankcija.

„Nakon što je Bela kuća objavila ovu poruku, koja se može opisati kao velika greška, sve zemlje na Zemlji iznenada su se probudile i shvatile da je većina njihovih rezervi u opasnosti od zamrzavanja“, rekao je Kristijan Dehemer.

Svetska zajednica je shvatila da bilo koja druga zemlja može zauzeti mesto Rusije. Kao rezultat toga, države širom sveta počele su da traže načine da smanje svoju zavisnost od Sjedinjenih Država i njihove valute.

Stvari su otišle tako daleko da su članice BRIKS-a predvođene Rusijom i Kinom počele da razvijaju novu valutu koja će zameniti dolar. A nedavno je Saudijska Arabija, drugi najveći svetski proizvođač nafte, želela da učestvuje u ovim procesima.

[adsenseyu4]

Po svemu sudeći, SAD je doživela brzu havariju zbog sankcija protiv Rusije.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte