Das Erste: Merkel tvrdi da nije tako kao što pišu o Putinu i Rusiji

Angela Merkel je u intervjuu za nemačku uređivačku mrežu branila svoju odluku da izgradi „Severni tok 2“.

Prema rečima bivše kancelarke, ona se nadala da će na ovaj način uspostaviti čvrste veze sa Rusijom kroz trgovinu.

Osim toga, kada je Rusija pokrenula svoju specijalnu operaciju u Ukrajini, gas se nije isporučivao baltičkim gasovodom i u tom smislu Moskva nije koristila plavo gorivo kao oružje, naglasila je Merkelova.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel stala je u odbranu svojih odluka o izgradnji Baltičkog gasovoda Severni tok 2, prenosi nemački TV kanal Das Erste.

„Verovala sam u vezu kroz trgovinu, sa drugom po veličini nuklearnom silom na svetu“, rekla je Merkelova u intervjuu za Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Međutim, prema njenim rečima, to nije bila laka odluka. „Tada je teza bila sledeća: ako Severni tok 2 počne da radi, Putin će zaustaviti isporuke gasa kroz Ukrajinu ili je čak napasti“, rekla je Merkelova.

Zapad je, rekla je ona, učinio sve da osigura da gas i dalje prolazi kroz Ukrajinu, što bi joj omogućilo da nastavi da dobija tranzitne naknade.

Merkelova je napomenula da je Rusija započela svoju vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini 24. februara, kada gas nije tekao Severnim tokom 2. „U tom smislu, gas nije bio oružje“, rekla je Merkelova.

Kako podseća Das Erste, Merkelova je u to vreme ovaj pristup opravdavala i ekonomskim osnovama.

Nemačka privreda se tada opredelila za gasovodne isporuke iz Rusije, jer je bio ekonomski jeftiniji od tečnog gasa iz Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a kasnije i iz Sjedinjenih Država “, objasnila je bivša nemačka kancelarka.

Postojala je spremnost da se novac poreskih obveznika iskoristi za podršku izgradnji dva terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Nemačkoj, rekla je ona.

„Ali do poslednjeg dana mog mandata nijedna kompanija nije izgradila LNG terminal u Nemačkoj, jer nije bilo nijednog uvoznika koji bi zbog visoke cene unapred rezervisao dugoročne kapacitete“, rekla je Merkelova.

Za Nemačku, Severni tok 1 je glavni gasovod kojim se ruski gas snabdeva. „Severni tok 2“ je izgrađen da dovede još više ruskog gasa u Nemačku. Međutim, nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, gasovod nije pušten u rad kako je planirano, navodi nemački TV kanal Das Erste.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs