Naslovnica U FOKUSU Danijela Nestorović: Korist Srbije od iskopavanja litijuma je apsolutno nikakva, to je...

Danijela Nestorović: Korist Srbije od iskopavanja litijuma je apsolutno nikakva, to je šarena laža SNS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje Projekat Jadar – iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika do 2028. godine, a Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka, narodna poslanica i advokatica kaže za N1 da od toga nemamo kao zemlja nikakvu korist, već da je to šarena laža Srpske napredne stranke.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je da je parlament jedino mesto na kojem se o iskopavanju litijuma može razgovarati. Nestorović ističe da će dati sve od sebe da ta tema uopšte ne dođe do parlamenta.

„Dobili smo na poslužavniku od strane predsednika države, to da do 2028. godine moramo da otvorimo rudnik. Do jula će verovatno to po njegovim planovima ući u neku zakonsku proceduru. Ono što kao advokat i narodni poslanik želim da sprečim, to je da ne može tek tako nešto da se prelomi.

Predsednik nema ovlašćenje da tako nešto ugovori, premijer određuje da li će nešto ući u skupštinsku proceduru, predlog zakona, bilo šta što je u pravnom okviru. Ne želim da dozvolim da tako nešto uđe u skupštinsku proceduru, jer zna se šta je ishod. Aleksandar Vučić ima većinu u Skupštini, i taj zakon će biti izglasan“, ističe Nestorović.

Očekivanje Ekološkog ustanka je da se na iskopavanje litijuma stavi iks, dok su očekivanja vladajuće stranke suprotna. Advokatica ističe da je ne zanima vladajuća stranka i da zna šta oni rade.

„Ovo je smišljeni plan zarad sticanja profita SNS. Želim da javnom debatom građanima koji glasaju za SNS objasnim zašto ne treba da se iskopava litijum. Jedna građanka iz Beograda je, na pitanje da li treba iskopavati litijum, rekla: ako predsednik Vučić kaže, on je pametan čovek… Onda treba. Ona ne živi tamo gde bi bilo potpuno uništenje biljnog i životinjskog sveta, ali će doći i do njenih vrata, a tada će biti kasno“, napominje naša sagovornica.

Projekat Rio Tinto zaustavljen je, podsetimo 2021. godine, nakon velikih protesta.

„Prošli put je usled protesta Vučić navodno popustio i navodno stavio tačku, samo zato što su bili predsednički izbori“, napominje Nestorović.

Ipak, sada ograničenja – nema.

„Javna debata mora da postoji, želim da se što više profesora uključi u ovo, i da pokaže zašto ovaj projekat nije dobar. Imamo profesore koji žrtvuju svoju glavu i poziciju javno govoreći o svom stavu“, navodi naša sagovornica dodajući da sa vladajućom strankom ne očekuje kompromis.

Nestorović smatra da je potrebno da postoji pritisak javnosti na predsednika Srbije.

„Ne zato što ja imam nešto protiv rudarenja, već zato što ne želim da uništim zemlju zarad profita SNS. Korist Srbije od ovoga je apsolutno nikakva, mi nemamo nikakvu zaradu, taj profit je minoran. Sve je to šarena laža koju SNS svaki put servira kada se uvodi tako neko gigant“, napominje Nestorović.

Projekat je ukinut, ukinuta je i uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, i poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto. Kako je moguće, kroz koju formu, vratiti sada taj projekat, pitanje je koje je Danijela Nestorović postavila Ani Brnabić.

„Odgovor nisam dobila, ali očekujem ga. Postoji devet upravnih sporova koje Rio Tinto vodi protiv Republike Srbije, upravo povodom tog poništavanja dokumenata iz 2022. Oni su iskoristili prazan prostor za te upravne sporove, gde su tražili odlaganje do izrade nacrta studije o proceni uticaja na životnu sredinu, tražili su produženje roka za dostavljanje te studije.

Pretpostavljam da koriste taj vakum, jer na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine ne možete da nađete tu informaciju, ako ih pitate, ne daju odgovor. Ako pitam Rio Tinto, naravno da odgovor tu neću dobiti. Da li će kasnije vlada doneti neku uredbu kojom će se opet izmeniti prostorni plan, pretpostavljam da da, i to bi bio put ka nastavku“, kaže Nestorović.

„Šurovanje sa predsednikom države“

Naša sagovornica ističe i da Rio Tinto na kriminalan način dolazi do svoje pozicije.

„Tako što šurujete kao privatna kompanija sa predsednikom države, a mi smo zemlja poznata po korupciji. Ako i pored želje javnosti da se to stopira, predsednik kaže „mi smo glupi i želimo da nastavimo dalje“, ne znam koga predstavlja. Kompanija Rio Tinto je profitabilna kompanija, dakle njima je cilj profit, a kako će do njega da dođu, to ih ne interesuje. Mi ne znamo koliko je novca od tih kompanija otišlo u privatne džepove SNS prijatelja i zvaničnika“, ističe narodna poslanica.

Dodaje da građani treba da shvate i da Evropa, i Rio Tinto, gledaju svoje interese.

„Evropa ne želi Rio Tinto kod sebe. Da li je Evropa kriva? Ne, nije. Oni se bave strateškim sirovinama, u slučaju da Rusija obustavi isporuku tih sirovina, oni ih obezbeđuju sebi za budućnost“, navodi ona.

Iz Evropske komisije rekli su za N1 da nijedna sirovina, pa ni litijum, ne bi mogao da se izvozi ako ne zadovoljava ekološke standrade.

„Nemamo nikakvu garanciju za tako nešto, ja mogu samo da verujem na reč Evropskoj komisiji, ali to bi bilo neozbiljno. Ako meni profesori koji ovde žive, ili Srpska akademija nauka i umetnosti kažu da je to vrlo štetno i da može da ugrozi vodotokove, kako ja da verujem više Evropskoj komisiji?“, kaže Nestorović.

Građani direktno ugroženi, to mora da ujedini opoziciju

Opozicija, navodi, može samo da pozove narod na ulicu, jer, kako kaže, ova situacija ne može da se reši drugačije.

„I veliki broj mojih kolega kaže da je ulica jedini način da se ovo reši. Ovo mora da se stopira. Ovde je javni interes u pitanju. Građani u Srbiji su direktno ugroženi, njihovi zemlja, vazduh i voda. To mora da ujedini opoziciju. Naša politika može da bude jedino borba za normalan život“, navodi Danijela Nestorović.

(N1)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social