Naslovnica U FOKUSU Moskva priznala – Ukrajina srušila ruski AWACS, A-50

Moskva priznala – Ukrajina srušila ruski AWACS, A-50

Rusija je izdala nalog za hapšenje pukovnika ukrajinskih oružanih snaga, Nikolaja Džjamana, zbog uništenja ruskog aviona u ruskom vazdušnom prostoru.

Ovo je potvrdila ruska državna novinska agencija TASS putem pres-službe Istražnog komiteta.

„Okružni sud u Moskvi je odobrio zahtev istražitelja Istražnog komiteta Ruske Federacije za izdavanje poternice za komandantom 138. raketne protivvazdušne brigade Oružanih snaga Ukrajine, pukovnikom Nikolajem Džjamanom,“ stoji u saopštenju.

Džjaman je u odsustvu optužen za teroristički napad koji je doveo do smrtnog ishoda. Istražni komitet je naglasio da se radi o obaranju ruskog aviona koji je patrolirao ruskim vazdušnim prostorom 23. februara ove godine.

Dodaju da avion nije bio naoružan niti je bio predviđen za borbene misije. „Ipak, pukovnik Džjaman je izdao nezakonito naređenje svom osoblju da unište ovaj avion, što je rezultiralo pogibijom 10 članova posade i uništenjem letelice,“ naglasili su.

Dana 23. februara je oboren A-50, ruski avion za rano upozoravanje i kontrolu. Avion se srušio u Krasnodarskom kraju, a svedoci su prijavili veliki požar na mestu pada. Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, Nikola Olekščuk, tada je potvrdio da su ukrajinske snage odgovorne za obaranje aviona.

Ruski Telegram kanali, uključujući Fighter Bomber, povezani sa ruskim vazduhoplovstvom, spekulisali su da je avion možda oboren „prijateljskom vatrom“.

A-50 je leteći radar namenjen za osmatranje vazdušnog prostora, kopnene i morske površine. Razvijen je krajem 70-ih godina prošlog veka. Belorus Hajun je ranije izvestio da Rusija poseduje devet ovakvih letelica, a svaki avion vredi 330 miliona dolara.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social