Naslovnica U FOKUSU Dačić: Formiranje ZSO uslov svih uslova, bez nje se sve ostalo dovodi...

Dačić: Formiranje ZSO uslov svih uslova, bez nje se sve ostalo dovodi u pitanje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Srbiji u interesu da se Deklaracija o nestalim osobama što pre donese i primeni jer imamo više od 1500 nestalih i u interesu nam je da Priština bude kooperativna.

Dačić je, gostujući na RTS, ponovio da je Zajednica srpskih opština za Srbiju „uslov broj jedan“.

Ako nema jasno definisanog stava i spremnosti ka formiranju ZSO, dovodi se u pitanje implementacija svega ostalog, rekao je Dačić i dodao da je jasno da Aljbin Kurti ne želi ZSO i da je on najveća pretnja po ceo taj mirovni proces.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle razgovora u Briselu, Dačić je rekao da je ona potvrda naših strepnji i ranijih izjava, a to je da Priština ne želi da sprovede svoje obaveze iz Briselskog i ostalih sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština.

Dačić je podsetio da je glasanje u Savetu Evrope bilo Kurtijev uslov da bude „fleksibilan“ po pitanju ZSO. „I šta ćemo sada, kada je jasno da Kurti ni ne pomišlja da formira ZSO u skladu sa onim što je dogovoreno 2013, 2015. godine. I kakav će sada biti tretman Kurtija?“

[adsenseyu1]

Ako nema ZSO, dovodi se u pitanje ceo taj implementacioni plan, upozorio je Dačić.

Ako neko misli da će srpski narod jer im je neko obećao članstvo u EU, odustati od Kosova, onda su grdno pogrešili, rekao je ministar. Koliko je za Srbiju važno da uđe u EU, toliko je i za EU važno da ovaj region i Srbija budu članice, dodao je on.


Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]