Naslovnica U FOKUSU Borelj: Uspostavljanje ZSO dogovoreno pre 10 godina, Srbi da se vrate u...

Borelj: Uspostavljanje ZSO dogovoreno pre 10 godina, Srbi da se vrate u institucije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je večeras, posle sastanka na visokom nivou u Briselu, da situacija na Kosovu i Metohiji ukazuje da može da dođe do podrivanja svega dogovorenog i pozvao na formiranje Zajednice srpskih opština.

Apelujem na pronalaženje rešenja i vraćanje Srba u institucije, rekao je Borelj novinarima a preneo Tanjug.

„Još jednom izražavam veliku zabrinutost o situaciju na severu Kosova posle skorašnjih izbora sa niskom izlaznošću. Jasno je, s obzirom na to, da oni ne nude dugoročno poltičko rešenje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Naprotiv, imaju potencijalu za eskalaciju i da unize implemetaciju sporazuma. To nije ono što želimo da se desi, nadam se da niko ne želi, ali je veliki rizik. I zato sam apelovao na ovbe strane da nađu rešenje koje omogućava kosovskim Srbima da se vrate u institucije koje su napustili u novembru“,naveo je Borelj, a preneo „JuronjuzNj.

Dodao je da je zabrinut i da je jasno da su konkretne akcije obe strane potrebne da bi se izbegla esklaacija.

„Nažalost lideri nisu mogli da nađu rešenje danas. Plašim se da bi mogli možda, da se suočimo sa kritičnom situacijom, razgovori moraju da se nastave uskoro“, poručio je Borelj.

[adsenseyu1]

Uspostavljanje ZSO je dogovoreno pre 10 godina, rekao je on. Kosovski Srbi su predstavili prvi, ali ne završni nacrt Statuta. To je važan deo sporazuma. Aljbin Kurti je rekao svoj svoj stav, došlo je do različitih stavova o prirodi ZSO, dodao je Borelj.

„Danas je upravljački tim konačno predstavio stranama prvi nacrt. To nije konačno rešenje, to je početna tačka. To je u skladu sa članom 7 novog sporazuma. I nacrt je na stolu“, naveo je i dodao da je znao da dve strane imaju različite poglede.

Komentarišući Deklaraciju o nestalim licima, Borelj je rekao da nalaženje i identifikacija nestalih nije laka za sporazum, ali da su uspeli.

Ne treba to da politizujemo zbog porodica koje su dugo patile. Krajnje je vreme za završno poglavlje, ocenio je on.


Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]