Naslovnica U FOKUSU Vučić: Priština ne želi da ispuni svoju obavezu po pitanju ZSO, došli...

Vučić: Priština ne želi da ispuni svoju obavezu po pitanju ZSO, došli smo do zida

Srbi su ispunili svoje obaveze, a nisu dobili ono što je jedina obaveza Prištine, a to je ZSO, rekao je Vučić

U Briselu je završena još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU. Tom prilikom usvojena je Deklaracija o nestalim licima, a bilo je reči i o statutu Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Priština ne želi da ispuni svoju obavezu po pitanju ZSO i danas smo došli do zida“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da sastanci nisu bili laki i da je veoma zabrinut po pitanju formiranja ZSO, jer je jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Danas smo prvi put došli do zida i bilo je jasno od trenutka kada je predstavljan nacrt upravljačkog tima, način na koji su pokušavali da unize žene koje su radile svoj posao, pa do samog kraja“, rekao je Vučić.

Nema nijedne tačke u kojoj se govori o nečemu što nije već dogovoreno ni potpisano, istakao je Vučić.

[adsenseyu1]

Treća tačka bila jednako važna, a to je trenutna situacija posle sramnih i nelegitimnih izbora na severu KiM gde je glasalo 3,4 a srpskog 0,02 posto stanovništva, rekao je predsednik Srbije.

„Kako prevazići trenutnu situaciju jer je reč o potpunoj delegitimisanosti onih koji su izabrani? EU je izašla sa predlogom koji sam ja prihvatio, a Priština odbila. Taj predlog bi sačuvao mir i nadam se da će do sledeće runde pregovora 11, 18. ili 20 i nekog maja biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da utiču na njih da promene stavove, u protivnom smo u velikom ćorsokaku“, naveo je Vučić.

Nisam optimista, ali ono što mogu da obećam je da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Srbi su ispunili svoje obaveze, a nisu dobili ono što je jedina obaveza Prištine, a to je ZSO, rekao je Vučić.

Dogovor i kompromis nisu ružna reč

Naveo je da se nada da će razgovori biti nastavljeni i da ćemo, uprkos činjenici da smo došli do zida, naći neku mogućnost.

[adsenseyu4]

Dodaje da će biti teško, da ovo unosi dodatne probleme u život ljudi i da se sada, kako kaže, raduju i ekstremni Albanci i ekstremni Srbi.

„Oni se raduju kada nema dogovora, ja nisam. Dogovor, kompromis nisu ružna reč. Kada ih nema, morate da nastavite da tragate za rešenjem. Za sada ga nema, niko od nas ga nije video, razišli smo se u nadi da ćemo pronaći odgovore kasnije“, poručio je predsednik nakon završenih razgovora u Briselu.

Podsetio je da je Srbija prihvatila brojne stvari i kompromise samo da bi dobila ZSO i to nije bilo dovoljno.

„A vi (Priština) ste nespremni da razgovarate o nečemu što ste potpisali pre 10 godina“, ocenio je Vučić.

Verujem da se neće nastaviti provokacije

Govoreći o usvojenoj Deklaraciji o nestalim osobama, Vučić je istakao da je to isti tekst koji smo već prihvatili, te da „nije interes bilo koga od nas da sakrije sudbinu bilo kog čoveka“.

„Neka Albanci kažu gde su sahranjeni njihovi i mi ćemo to istražiti, ali to isto očekujemo i od Albanaca“, poručio je predsednik.
On je dodao da je jedna od tema bio i most u Kosovskoj Mitrovici i kako da sve to držimo pod kontrolom.

„Nadam se da će biti dovoljno razuma i želim da verujem da se neće nastaviti one provokacije pre izbora, sa ranjavanjem ljudi, maltretiranjem Srba i sa pričama kako ‘vole Srbe koji su poslušni'“, rekao je Vučić.

Naš je problem što nemamo proces normalizacije

Prema onome što je dogovoreno u Briselu i Ohridu, zna se šta je obaveza Prištine – ZSO, ponovio je predsednik i dodao da će Srbija učestvovati u primeni najvećeg dela onoga što tamo (u sporazumima iz Brisela i Ohrida) piše.

„Kao što sam znao da Kurti ne želi da ispuni ZSO i što sam video danas, ja nikada nisam nikog lagao i to sam svima rekao“, poručio je Vučić i naveo da je to prihvaćeni okvir i za Beograd i za Prištinu.

Mi smo u prošlosti pravili brojne greške, a vi niste naučili ništa od nas i pravite još grublje greške, ocenio je.

„Naš je problem što nemamo proces normalizacije, što ne možemo da rešimo probleme, što ne razgovaramo civilizovano, jer se problemi multiplikuju iz dana u dan, a Srbija nije proizvela ni jedan jedini problem“, zaključio je Vučić.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]