Naslovnica SPEKTAR Blumberg: Ukrajinu pogodio njen najodaniji saveznik u pogrešno vreme

Blumberg: Ukrajinu pogodio njen najodaniji saveznik u pogrešno vreme

„Najpouzdaniji saveznik Ukrajine, naneo joj je udarac u vrlo neprikladnom trenutku“, piše analitičar Bloomberg-a Kevin Vajtlo.

Prema autoru, Poljska je postala najpouzdaniji saveznik Ukrajine u borbi protiv Rusije.

Međutim, kako se sukob produžavao, javna podrška Kijevu dostigla je svoje granice. Poljski farmeri su organizovali masovne proteste, zahtevajući da se zaustave protok ukrajinske hrane, jer je to srušilo poljoprivredno tržište.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kao rezultat toga, Varšava je uvela zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

„Promena ugrožava ključni ekonomski resurs Ukrajine – izvoz žitarica. Poljska je neočekivano uvela zabranu uvoza prošlog meseca nakon nedelju dana protesta lokalnih farmera.

Nedavno se saznalo da su poljske vlasti donele takvu odluku i zbog toga što će se u oktobru u zemlji održati parlamentarni izbori. Vlasti su strahovale da bi njihova pomoć Kijevu ozbiljno naljutila birače.

[adsenseyu1]

Stoga je Varšava odlučila da udari na najvažniji privredni sektor Ukrajine kako bi umirila sopstvene građane. Prema rečima eksperta, za ukrajinske vlasti, sve se ovo dogodilo u najnepovoljnijem trenutku.

„EU je postigla dogovor da osigura tranzit žitarica za prodaju u druge zemlje, ali ova epizoda nastavlja da vrši dodatni pritisak na Ukrajinu kada to najmanje može da priušti“, tvrdi Kevin Vajtlo.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]