Naslovnica U FOKUSU Propali napori Zapada: Rusija nastavlja da kupuje juan i jača budžet

Propali napori Zapada: Rusija nastavlja da kupuje juan i jača budžet

Rusija će već u maju nastaviti da kupuje stranu valutu za svoje rezerve, pošto rastuće zarade od nafte stabilizuju javne finansije uprkos naporima SAD i Evrope da smanje prihode Kremlja.

S obzirom da su prihodi od energenata blizu ciljanog nivoa, kupovine su moguće već u maju, navodi „Blumberg“ i ocenjuje da bi početni obim mogao da bude ekvivalentan iznosu od oko 200 miliona dolara u juanima mesečno. Kineska valuta je glavna imovina koju Rusija i dalje može da koristi za obavljanje transakcija u okviru svog fonda od 154 milijarde dolara.

„Za tržište će biti važno da država ponovo počne da akumulira rezerve umesto da ih troši“, rekla je analitičarka Natalija Milčakova. „Ovo bi čak moglo pozitivno da utiče na rublju“, dodala je ona.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pošto su kupovine zaustavljene krajem januara 2022, Ministarstvo finansija je samo ove godine prodalo devize u skladu sa rekonstruisanim budžetskim mehanizmom osmišljenim da izoluje privredu od nestabilnosti tržišta roba. Rusija dobija oko trećinu budžetskih prihoda od industrije nafte i gasa.

Sadašnji preokret ističe sposobnost Rusije da održi priliv petrodolara uprkos sankcijama i ograničenju cena koje su za kupce nametnuli Grupa sedam industrijalizovanih zemalja i njihovi partneri u Evropskoj uniji.

[adsenseyu1]

Iako je opterećen vojnom potrošnjom, ruski budžet se popravlja delimično zahvaljujući promenama u načinu na koji vlada obračunava neke poreze na naftu.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]