Naslovnica SPEKTAR CNN o Harkovu: Situacija je blizu katastrofe za Kijev i prekretnice u...

CNN o Harkovu: Situacija je blizu katastrofe za Kijev i prekretnice u sukobu!

Ruske snage nastavljaju sa uspešnim napredovanjem na severu Harkovske oblasti. Juče su pojedini ratni izvori izvestili o borbama u centru Volčanska, uz objavljivanje video snimaka koji to potvrđuju.

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, u svojim svakodnevnim obraćanjima naciji, opisuje situaciju kao tešku, ali pod kontrolom.

Međutim, brojni stručnjaci, uključujući zapadne analitičare, ne dele optimizam Zelenskog.

Novinari CNN-a izveštavaju da ukrajinske snage nisu adekvatno pripremljene za ruski napad na Harkov. Prema njihovim tvrdnjama, situacija je na ivici katastrofe i predstavlja ključni trenutak u sukobu.

Stručnjaci koji su posetili područja borbi primećuju da ukrajinska vojska nema skoro nikakva utvrđenja u pravcu kretanja ruskih snaga.

Na putu nisu videli nikakve odbrambene strukture, a ukrajinska vojska navodi da su se povukli na bolje pozicije u poslednja 24 sata, što stručnjaci tumače kao povlačenje.

Ukrajinska komanda je primorana da pažljivo odlučuje gde će prebaciti svoje rezerve, dok ruske snage istovremeno napreduju na više frontova.

Analitičari veruju da je to rezultat ruske uspešne mobilizacije društva i ekonomske obnove, dok je Ukrajina iscrpljena dugotrajnim čekanjem na američku pomoć.

Uopšteno, prema američkim novinarima, Kijev se suočava sa ozbiljnom krizom. Predsednik Zelenski je, ne slučajno, otkazao sve svoje inostrane posete.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social