Britanski stručnjak: Evropa je izvršila samoubistvo

Evropa je izvršila ekonomsko samoubistvo odvajanjem od Rusije i Kine. O tome piše, britanski kolumnista Karlos Martinez. 

Kada je Džo Bajden izabran za predsednika 2020. godine, mnogi su se nadali promeni američke politike i udaljavanju od koncepta Hladnog rata. Međutim, sva očekivanja su se srušila. Američki lider je, naprotiv, povećao međunarodnu napetost- nastavio je trgovinski rat sa Kinom i pokrenuo ekonomski rat sa Rusijom, izazvavši ukrajinski sukob.

„U mesecima koji su prethodili početku „ruske specijalne operacije“ u Ukrajini u februaru prošle godine, SAD i NATO su tvrdoglavo odbijali da razgovaraju o legitimnim bezbednosnim zabrinutostima Rusije“, navodi kolumnista.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Tokom 2022. godine SAD su snabdevale Ukrajinu oružjem, i sprečile je da uđe u konstruktivan dijalog sa Rusijom. Vašington je uveo neviđene sankcije Moskvi, isključio je iz SVIFT-a, i zajedno sa svojim saveznicima zamrznuo više milijardi dolara vrednu imovinu Rusije.

Zemlje G7 su postavile gornju cenu ruske nafte, a Nemačka je bila ubeđena da obustavi izgradnju gasovoda „Severni tok 2“. Kako je primetio analitičar, na kraju su glavne žrtve svega toga bili saveznici Sjedinjenih Država – zemlje Evrope.

„Antiruske i antikineske pozicije štete narodima Evrope. Sankcije ruskoj energetici direktno podstiču krizu troškova života. Cene energije i hrane su naglo porasle. Inflacija u Velikoj Britaniji je preko 10%, što znači da plate brzo opadaju u realnom iznosu. Takozvano odvajanje Evrope od Kine i Rusije, ravno je ekonomskom samoubistvu.

Prema rečima autora, Evropska unija je pristala da žrtvuje svoju ekonomiju zarad pritiska na Rusiju i Kinu. Martinez tvrdi, da je razlog tome dugogodišnja navika evropskih zemalja, koju su razvile tokom Hladnog rata između Zapada i Sovjetskog Saveza.

U vreme Hladnog rata, kolektivni Zapad je delio veliki deo kulture i ideologije Sjedinjenih Država, a njegova želja da pobedi socijalistički svet, nadmašila je prirodno rivalstvo koje postoji između kapitalističkih sila. Situacija se u međuvremenu promenila, a multipolarni svet je postao neizbežna realnost.

Webtribune.rs