Analitičari predviđaju preokret u ukrajinskom ratu: SAD će odustati …

Analitičari međunarodne bezbednosti Ben Olrenšo i Džulijan Spenser-Čerčil, u članku za „National Interest“ , predvideli su da Sjedinjene Države neće pomoći Ukrajini u slučaju globalnog nuklearnog rata sa Rusijom.

Eksperti analiziraju verovatnoću, da ukrajinska kriza eskalira u sukob Rusije i NATO-a uz upotrebu nuklearnog oružja, i došli su do zaključka da ga SAD neće pokrenuti zarad interesa Kijeva.

„Nezgodna istina je da žrtvovanje za Ukrajinu nije u interesu zapadnih sila“, smatraju autori članka.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Analitičari su primetili, da trenutno tehnička sredstva, uključujući visoku preciznost projektila, poboljšanja u kontroli, komunikacijama i obaveštajnim podacima, omogućavaju ograničavanje razmera i posledica nuklearnog rata.

Prema stručnjacima, NATO zalihe strateškog nuklearnog naoružanja su inferiorne u odnosu na ruske, pa Moskva ima razloga da veruje, da će Severnoatlantska alijansa odustati od otvorene konfrontacije.

Američki predsednik Džo Bajden, je 7. oktobra objavio, da svetu prvi put od hladnog rata preti nuklearni Armagedon. Prema njegovim rečima, direktna pretnja upotrebom nuklearnog oružja, pojavljuje se prvi put još od karipske krize. On je pojasnio da je to moguće, ako „situacija zaista nastavi da se razvija, putem kojim se razvija“.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs