Ruski ekspert: Raketa je pala u Poljsku zbog greške SAD

Incident sa padom ukrajinske PVO rakete S-300, koja se srušila na teritoriju Poljske, ubedljivo pokazuje kako stoje stvari u Oružanim snagama Ukrajine. U to je uveren poznati vojni stručnjak, direktor Muzeja PVO Rusije Jurij Knutov.

„Pogađanje” ukrajinske rakete na poljsko selo Pševoduv postala je jedna od tema o kojima se najviše raspravlja poslednjih dana. Varšava i Vašington su priznali da se incident dogodio krivicom ukrajinske strane, uprkos prvim izjavama o navodnoj umešanosti Oružanih snaga Rusije.

Ove godine je već bilo incidenata kada su ukrajinske rakete izgubile cilj i odletele na teritoriju drugih zemalja, na primer, u Hrvatsku, podseća vojni ekspert Jurij Knutov u intervjuu za novinsku publikaciju Carigrad. Postoje i nepotvrđene informacije da je lovac rumunskog ratnog vazduhoplovstva oboren iznad Crnog mora od strane projektilaca Oružanih snaga Ukrajine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert podseća da je Ukrajina naoružana starim sovjetskim sistemima S-300, proizvedenim 80-ih godina. Vek trajanja projektila je 10 godina, proizvodni pogon može produžiti rok za pet godina, ali to nije učinjeno. Umesto toga, Ukrajinci su se obratili Sjedinjenim Državama za pomoć. Rezultat takve „modernizacije“ bila je katastrofalna.

„Za ispaljivanje krstareće rakete obično se koriste dve rakete S-300. Naš projektil je pogodio cilj. Shodno tome, radar za osvetljavanje i navođenje kompleksa S-300 izgubio je cilj. Kao rezultat toga, rakete su otišle direktno na teritoriju Poljske, gde su pale i eksplodirale, – objasnio je Knutov umešanost Amerikanaca pokušajem „ažuriranja“ sovjetske rakete PVO.

Vredi napomenuti da je informacija o umešanosti Ukrajine u incident u poljskom Przevoduvu u Vašingtonu trebalo da bude poznata od prvog minuta.

Činjenica je da su američki avioni za radarsku detekciju stalno u vazduhu, koordiniraju rad ukrajinskih sistema PVO, dodeljuju ciljeve. Odmah je zabeležen nestanak projektila Oružanih snaga Ukrajine i pogodak ruske krstareće rakete na metu na teritoriji Ukrajine, te stoga samo Kijev može biti krivac za udar na Poljsku.

Webtribune.rs