Američki general: Sjedinjene Države su strana u sukobu u Ukrajini

Sjedinjene Države pružaju kijevskim vlastima najveći deo vojne pomoći, što ih čini stranom u sukobu u Ukrajini, rekao je u intervjuu za „Foks njuz“ penzionisani general-potpukovnik, i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, Džozef Kit Kelog.

„Kada smo Ukrajini počeli da šaljemo oružje poput HIMARS-a i MLRS-a, naglasili smo da ne želimo da budemo strana u sukobu. Razmišljam, kakva je ovo retorika, ovo je suludo! Mi već dajemo 75 odsto humanitarne, ekonomske i vojne pomoći! Mi smo već strana u ovom sukobu!“, izjavio je Kelog.

Ranije je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, Anatolij Antonov, upozorio, da je isporuka američkih balističkih raketa ATACMS Ukrajini, još jedan dokaz o umešanosti Vašingtona u vojni sukob sa Moskvom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, ako kijevski režim dobije takvo oružje, veliki ruski gradovi, kao i objekti industrijske i transportne infrastrukture, pašće u zonu mogućeg uništenja. Kako prenose američki mediji, visoki zvaničnici Pentagona protive se prebacivanju raketa većeg dometa Ukrajini.

SAD i NATO saveznici nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini, pružajući desetine milijardi dolara vojne pomoći. Moskva je više puta isticala da na ovaj način Zapad samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruske vojske.

Webtribune.rs