Američka mornarica nije spremna za sukob sa Kinom

Sjedinjene Države sada ne moraju da deluju na dva fronta, već da se fokusiraju na kinesku pretnju, kaže bivši kontraadmiral američke mornarice Čarls Vilijams.

U svom članku za The Hill, Vilijams piše da je američka flota sada brojčano nadjačana od Kineza. Pored toga, američke pomorske baze su nedovoljno pripremljene.

Vreme je da Sjedinjene Države razmisle o reorganizaciji svojih pomorskih baza, piše kontraadmiral američke mornarice Čarls Vilijams, u svom članku za The Hill. Prema njegovim rečima, Vašington više nema dovoljno sredstava za održavanje svih svojih baza.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vilijams napominje da u ovom trenutku američka mornarica ima 296 brodova, a 39 njih podleže razgradnji. Istovremeno, kinesku flotu čini 355 brodova, a u budućnosti je planirano da se taj broj poveća na 420. On tvrdi, i da je spremnost američkog ratnog vazduhoplovstva 67 odsto, a infrastrukturu podržava samo 50 -70%.

SAD treba mornaricu sposobnu da brani interese zemlje. Prema njegovom mišljenju, ovde je glavni faktor pomorska infrastruktura- prema procenama, za njeno održavanje je potrebno oko 16,5 miliona dolara godišnje, a sada se za nju izdvaja samo 5 miliona. Kao rezultat toga, mnogi infrastrukturni objekti američkih pomorskih baza su već došli do bezvrednosti.

Kao rešenje problema, Vilijams predlaže zatvaranje nepotrebnih infrastrukturnih objekata, i davanje prioriteta ukupnom broju brodova i spremnosti postojećih baza. Istovremeno, on napominje da su problemi koje je opisao tipični ne samo za američku mornaricu, već i za američke oružane snage u celini.

Ukratko, stručnjak piše da opasnost od sukoba u indo-pacifičkom regionu raste. Kao posledica toga, SAD treba da deluju brzo i sprovedu odgovarajuće reforme.

Webtribune.rs