Dobro isplanirana tajna operacija: Masovno bežanje kapitala iz Evrope- Povučeno 83 milijarde dolara

Tokom proteklih šest meseci investitori su povukli 83 milijarde dolara iz evropskih fondova, što je najveći odliv kapitala iz Evrope u poslednjih 15 godina.

Razlog leži u ukrajinskoj krizi, koja je dovela do naglih skokova cena energenata, inflacije i pretnje recesije. Investitori radije preusmeravaju svoja ulaganja iz Evrope u SAD.

Istovremeno, prema rečima finansijskog stručnjaka Stefana Risea, investitori ne prenose akcije u druge oblike depozita. Zbog visoke inflacije svoj novac i dalje drže u vidu akcija, jednostavno ga prenose na druga mesta – pre svega u SAD. „U svetlu trenutne situacije, Sjedinjene Države, više nego ikad, postaju najpouzdanije tržište sa najnižim rizicima“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako primećuje Rise, razlog za ponašanje štediša leži u ukrajinskoj krizi, koja je izazvala energetsku krizu, koja je u velikoj meri pogodila Evropu. Sjedinjene Države, zauzvrat, ne zavise od ruskih energetskih resursa, i daleko od toga da su tako snažno pogođene oscilacijama cena energije, tako da ulaganje u američka preduzeća sada izgleda mnogo privlačnije.

Investitore takođe ne privlači politika „ECB-a“ koja podiže ključnu stopu. Glavni nemački berzanski indeks „DAKS“ je pao za 6% u poslednjih šest meseci.

Prema stručnjaku, 2022. bi mogla biti „evropska godina“, ali ukrajinska kriza je precrtala ovu perspektivu- Evropa se sada suočava sa ozbiljnom recesijom, nestašica gasa bi mogla da dovede do obustave proizvodnje.

Webtribune.rs