EU povećava ulog u sukobu sa Rusijom ali svi globalni centri moći znaju šta će se desiti …

Evropa je zvanično optužila Rusiju da ugrožava njenu budućnost, i da vodi hibridni rat protiv nje. Novi korak u eskalaciji sukoba napravila je de fakto liderka ujedinjene Evrope – šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je u svom govoru uz godišnju poruku Evropskom parlamentu eksplicitno navela:

„Hajde da budemo vrlo jasni, mnogo toga je ovde u pitanju. Ne samo za Ukrajinu , već i za celu Evropu i svet u celini. Ovo će biti naš test. Test od strane onih koji žele da iskoriste bilo kakve razlike između nas. Ovo nije samo rat koji je pokrenula Rusija. Ovo je rat protiv naše energije, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrednosti, rat protiv naše budućnosti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ja stojim ovde sa uverenjem da će kroz hrabrost i solidarnost, Evropa trijumfovati. Solidarnost Evrope sa Ukrajinom će ostati nepokolebljiva. Želim da jasno stavim do znanja da će sankcije protiv Rusije ostati na snazi, sve dok njena ekonomija ne bude pocepana. Sada je vreme za odlučnost, a ne za smirivanje.“

Ako ovo nije direktna objava rata (uprkos činjenici da EU već učestvuje u ratu – ne samo novcem, već i snabdevanjem oružjem i pripremom Oružanih snaga Ukrajine), onda šta je to, analizira Petr Akopov za RIA.

Ako fon der Lajen optužuje Rusiju za rat protiv evropske energije, ekonomije, vrednosti i same budućnosti Evrope, da li to znači da je Rusija zvanični smrtni neprijatelj? Ove reči još nisu izgovorene, ali sve što su lideri EU već rekli, implicira upravo to.

Evropa je proglasila Rusiju svojim neprijateljem, kog treba slomiti- ekonomski, vojno i politički.

Uostalom, to je jedini način da se Evropa pouzdano zaštiti od novog rata sa „fašističkom državom“, kako je pre neki dan rekao Fon der Lajenov saborac, visoki komesar EU za spoljne poslove Žozep Borel.

Zbog svega ovog, Evropljani moraju da izdrže – i rast cena, i energetsku glad, i nadolazeću ekonomsku krizu.

Da li neko u Evropi zaista veruje u ove ciljeve? Naravno. Ipak, tokom vekovne istorije odnosa Rusije i Evrope, rusofobija je više puta pomagala da se objasni potreba za ratom sa Rusijom, sa tim raskolnicima, varvarima, komunistima.

Svako rusko približavanje Zapadu, objašnjavalo se večnom „ruskom agresivnošću“.

Fon der Lajen se u svom govoru obratila i stanovnicima Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije, rečima: „Vi ste deo naše porodice, vaša budućnost je u našoj zajednici, a bez vas naša zajednica je nepotpuna.

Da ne govorimo u ime Albanaca i Srba, ali, da li je Ukrajina, Moldavija, pa čak i Zakavkaska Gruzija, baš Evropa, i sa stanovišta samih sadašnjih Evropljana, a sa istorijskog? Ukrajina je deo ruskog sveta, ma kako se zavaravala činjenicom da nije Rusija.

Upravo pokušaji da se Ukrajina odvede u njoj stran civilizacijski, istorijski i geopolitički prostor, da se otrgne od Rusije, postali su razlog za ono što Ursula naziva „ratom na evropskom kontinentu“.

U stvarnosti, neprijateljstva se odvijaju na teritoriji istorijske Rusije, a ne na teritoriji Evrope, koja se vekovima shvatala kao Zapadna, Centralna i Istočna Evropa. Ali nakon raspada SSSR-a, Evropa je Ukrajinu smatrala delom svog sveta, odnosno odlučila je da banalno prekroji istorijske granice evropske i ruske civilizacije.

U početku su Anglosaksonci bili glavni pokretač otmice Ukrajine, ali se postepeno Evropa, njihov mlađi partner na ujedinjenom Zapadu, zanela i uključila u borbu za Ukrajinu.

Odnosno, Evropa je postala pretnja jedinstvu ruskog naroda, ruskoj civilizaciji i budućnosti, gde optužuju Rusiju da ugrožava evropsku budućnost! Sve je okrenuto naglavačke – Rusija pokušava da odbrani i vrati svoje, a kažu joj da žudi za tuđim. Štaviše, Rusiji je obećano da će biti poražena i slomljena, ako se ne odrekne sopstvene istorije, svojih zemalja, svojih interesa.

Za Rusiju je ovo pitanje života i smrti, ali za Evropu i Zapad samo pokušaj da se otme tuđe, iskorišćavajući trenutak privremene podele istorijske Rusije. Zato se Rusi neće povući.

Pola milenijuma zapadnog liderstva u svetu se bliži kraju – ovaj proces će trajati još nekoliko decenija, ali pravac kretanja je već jasan.

Zapad pokušava da iskoristi borbu za Ukrajinu kao polugu da, ako ne vrati tok vremena, onda ga barem zaustavi, uspori. U svojoj retorici oni podižu ulog, a odatle dolazi i sva ta mantra „bitka za demokratsku Evropu sa fašističkim režimom“, „stajaćemo do pobede nad Rusijom“.

Međutim, podižući ulog, Evropa blefira – nema čime da podrži svoje žetone, neće imati čime da plati u slučaju gubitka. Ona to zna, a razumeju i svi drugi globalni centri moći.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs