Naslovnica IZA OGLEDALA Živi supermen: Na Zemlji pronađen neuništiv organizam

Živi supermen: Na Zemlji pronađen neuništiv organizam

vodeni medved njačvrshce stvorenje na planeti najotporniji organizam

[adsenseyu2]

Iako je jedva nešto veće od glave čiode, neverovatno biće poznato kao tardigrada je pravi živi supermen.

To je jedino biće na Zemlji koje može da preživi ekstreme svemira, sve moguće temperaturne ekstreme, solarne vetrove i smrtonosno zračenje.

Ova životinjica, poznata još i kao vodeni medved, može da preživi bez hrane i vode čitavu deceniju.

Naučnici dugo već znaju za otpornost tardigrada, a čak su ih i slali u orbitu radi eksperimenata. Međutim, tek sada je otkriveno zašto je ovaj organizam otporan na sve ono što bi začas ubilo čoveka.

Istraživači sa Univerziteta u Severnoj Karolini su izdvoijil genom ovog neuništivog bića i otkrili da ono može da uzme DNK drugih živih organizama.

Oko šestinu genetskog materijala tardigrada čini DNK iz bakterija i drugih mikroorganizama što im omogućava da prežive sve moguće ekstremne uslove.

[adsenseyu4]

Eksperimenti su pokazali da tardigrade, čak i kada se zamrznu na -80C u periodu od godine do deset godina, već nakon 20 minuta od zamrzavanja mogu ponovo da se kreću.

Kada su naučnici počeli da istražuju genetiku tardigrada, oni su otkrili da su one nabavile 6.000 tuđih gena putem procesa koji se naziva horizontalni transfer gena.

Umesto da nasleđuju genetski materijal od svojih roditelja, tardigrade mogu da obnove DNK oštećenu u ekstremnim uslovima tako što će apsorbovati gene drugih vrsta.

Pre nego što su ove informacije otkrivene, rekorder u najvećem broju tuđe DNK je bilo mikroskopsko biće poznato kao rotifer.

Većina životinja ima manje od 1% tuđe DNK.

„Nismo imali pojma da se genom neke životinje može sastojati iz tolike količine tuđe DNK“, rekao je Goldstajn, naučnik sa departmana za biologiju Fakulteta za umetnost i nauku na Univerzitetu u Severnoj Karolini.

„Znali smo da mnoge životinje nabavljaju tuđe gene, ali ne i da se to dešava do ovolike mere“, rekao je on.

Ovo otkriće će dovesti do stvaranja novih stavova o prenosu gena i evoluciji uopšte.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]