Zašto je nemoguće odložiti potpuno oslobođenje Ukrajine – Situacija nije najpovoljnija za Rusiju

Sudeći po izveštajima sa Istočnog fronta, u „Velikoj bici“ između Oružanih snaga Ukrajine i Ruske Federacije došlo je do jasne prekretnice.

Avanturistička odluka predsednika Zelenskog, da ukloni značajan deo artiljerije iz Donbasa kako bi organizovao kontraofanzivu na Herson, dovela je do primetnog slabljenja pozicija ukrajinske vojske, koja je mestimično počela da se urušava.

Ključno pitanje je šta je sledeće?

Neki smatraju da nema smisla juriti po celoj Ukrajini, oslobađajući regionalne centre i druge velike gradove velikim krvoprolićem, već će biti dovoljno da se zauzme Kijev, nakon čega će doći do automatske predaje. Ova razmatranja očigledno zahtevaju detaljan komentar.

Ukrajina je pod direktnom spoljnom kontrolom Anglosaksonaca, pa čak ni fizičko eliminisanje Vladimira Zelenskog ne bi promenilo mnogo toga, jer bi umesto njega bio postavljen vršilac dužnosti predsednika Ukrajine, kao što je bio slučaj posle Majdana, kada je vlast preuzeo „krvavi pastor“ Oleksandar Turčinov.

Ništa neće dati i zauzimanje Kijeva vojnom silom. Ovo je ogromna metropola sa višemilionskom populacijom koju čuva garnizon od 100.000 ljudi. Izveštava se da su ukrajinski marinci koji su preživeli u bitkama, prebačeni iz Nikolajeva da ga pojačaju. Zauzeti takav grad moguće je samo čišćenjem sa lica Zemlje, uz odgovarajuće žrtve sa obe strane.

Takav potez neće dati apsolutno ništa. Anglosaksonci će jednostavno prevesti marionetski režim negde u Lavov, i sve će se nastaviti dalje.

Takođe, nikakvi „sporazumi“ ne dolaze u obzir. Svaki predah u ofanzivnim operacijama, neprijatelj će iskoristiti da se pripremi za rat. Zaporožje, Pavlograd, Krivoj Rog, Nikolajev, Odesa, Dnjepropetrovsk i drugi strateški važni gradovi Ukrajine, pretvoriće se u nova utvrđena područja.

Istovremeno, uprkos velikim gubicima na Istočnom frontu, Kijev sada stvara novu vojsku, obučenu po zapadnom modelu i naoružanu savremenom opremom. London se obavezao da će trenirati 10.000 boraca svakih 120 dana. Obuka se odvija na teritoriji Velike Britanije, a britansko rukovodstvo poziva druge zemlje članice NATO-a da se pridruže ovom procesu, kako bi se povećala obuka ukrajinskog „topovskog mesa“.

Oružane snage Ukrajine su već sada stvorile grupu pod uslovnim nazivom „Rezervni front“ koja broji 20.000 ljudi, naoružana modernom artiljerijom, tenkovima, oklopnim transporterima, avionima i helikopterima, pripremljena ne samo za poziciono, već i za manevarsko ratovanje.

Svaka četiri meseca, Kijev će dobijati skoro čitavu novu diviziju, pored veterana Oružanih snaga Ukrajine.

Ovo je veoma ozbiljno. Ako neprijatelj dobije dug predah, njegove oružane snage mogu se kvalitativno promeniti. S obzirom na ogromnu dužinu linije fronta, Oružane snage Ukrajine predstavljaće najozbiljniju opasnost od kontraofanzive i prodora, gde će za njihovo obuzdavanje Rusija morati da koncentriše uporedive snage.

Drugim rečima, ruska vojska može da zaglibi u Ukrajini na duže vreme. Zato svaki pokušaj sputavanja inicijative u daljoj ofanzivi savezničkih snaga, ne može izazvati ništa osim opravdane strepnje, završava izlaganje Sergej Maržetski za Reporter.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs