Zapad shvatio da Kijevu ponestaju zalihe raketa PVO zbog ruske taktike

Masovni udari na ukrajinsku infrastrukturu doveli su do toga da Kijevu ponestaje raketa protivvazdušne odbrane, rekao je austrijski stručnjak Gerhard Mangot u intervju za Deutschlandfunk.

„Rusija ispaljuje toliko krstarećih i balističkih projektila na infrastrukturu da bi iscrpila rezerve ukrajinske protivvazdušne odbrane. Ukrajina koristi mnogo raketa da uništi samo jednu metu. Stoga joj ponestaje presretača“, primetio je stručnjak.

On se požalio da su zapadne zemlje pokazale „nepažnju i sporost“ po ovom pitanju i da su sada prinuđene da reaguju naknadno.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

„Zapad bi mogao unapred da razmisli kako da brže i bolje ojača ovu komponentu ukrajinske odbrane“, dodao je Mangot.

Ruska vojska započela je raketne udare na ukrajinsku infrastrukturu 10. oktobra, dva dana nakon napada na Krimski most, iza kojeg Moskva veruje da stoje ukrajinske bezbednosne službe. Mete su energetika, odbrambena industrija, vojna komanda i komunikacioni objekti. Vazdušni napadi u regionima Ukrajine najavljuju se svakodnevno, često širom zemlje.

Još jedan snažan udarac dogodio se 23. novembra. U Kijevu su saopštili da su sve nuklearke i većina termoelektrana i hidroelektrana bez struje, a ogromna većina stanovništva ostala je bez struje.

Deficit električne energije u zemlji prelazi 25 odsto.

Webtribune.rs