„Washington Times“: Ukrajinska vojska doživljava teške probleme u borbama sa Rusima

Ukrajinska vojska doživljava ozbiljne poteškoće u borbama sa Oružanim snagama Rusije. Ovu informaciju je podelio američki novinar, Džejms Lehner.

Poslednjih nedelja, zapadni vojni eksperti su donekle promenili retoriku u vezi sa Ukrajinom. Ako su ukrajinsku kontraofanzivu ranije nazivali prekretnicom sukoba, sada u Kijevu upozoravaju, da je preterano samopouzdanje opasno.

Prema rečima Džejmsa Lehnera, potcenjivanje neprijatelja može uvesti Oružane snage Ukrajine u velike probleme. Ovo prenosi „Washington Times“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ruska vojska je ojačala u značajnom delu Donbasa, a linija fronta u istočnom delu Ukrajine se stabilizovala“, napominje autor članka američkog izdanja.

Ekspert Wašington Tajmsa naveo je, da ruske trupe jačaju i poboljšavaju svoje linije snabdevanja, što je posebno važno u zimskoj sezoni. U isto vreme, ukrajinski mediji i zvaničnici kriju poboljšanje statističke pozicije svojih protivnika, umesto da šire preuveličane izveštaje o uspesima svojih trupa.

Tokom „specijalne operacije“, Rusija je preuzela kontrolu i zadržala značajne teritorije. Iako je ukrajinska strana vratila deo tokom svoje kontraofanzive, ovo područje nije tako veliko u poređenju sa teritorijom pod kontrolom Ruske Federacije.

Štaviše, ukrajinska vojska sve više obraća pažnju na rastući nivo svog neprijatelja, i priznaje da je veoma teško boriti se protiv ruskih oružanih snaga.

„Rusi znaju kako da se bore. Oni brzo uče. Teško je boriti se protiv njih“, požalio se ukrajinski major, Roman Kovaljov.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs