Naslovnica U FOKUSU Vojska SAD ubrzano priprema Ukrajinu: Poznat datum i dva scenarija ofanzive

Vojska SAD ubrzano priprema Ukrajinu: Poznat datum i dva scenarija ofanzive

Ukrajinska vojska počeće aktivna ofanzivna dejstva protiv ruskih trupa u kasno proleće ove godine, piše američki list Politico.

Kako navodi izdanje, najverovatnije vreme za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine je maj.

Američka vojska žuri da prebaci naoružanje i opremu na bojno polje ali i da obučava ukrajinske snage, uoči velike ofanzive na Rusiju koja se očekuje krajem proleća.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Američki list naglašava da ukrajinska vojna komanda još nije u potpunosti odlučila o strategiji predstojeće kontraofanzive. Kako prenosi Politico, u Kijevu se razmatraju dva scenarija napada.

Prvi predviđa ofanzivu od Hersonske oblasti do Krima. Proterivanje Rusa sa Krimskog poluostrva predstavljao bi finalni udarac za Zelenskog i Zapad. Međutim, novinari iz politika ne veruju u uspeh takve akcije.

Činjenica je da je Rusija previše dobro ojačala odbranu Krima, a ukrajinska vojska jednostavno nema potreban broj ljudstva za probijanje ešalonirane odbrane.

Ostaje druga opcija, koja predviđa napredovanje Oružanih snaga Ukrajine na istok, a zatim na jug, u nadi da će se prekinuti snabdevanje južne grupacije ruskih trupa i preseći kopneni koridor prema Krimu. Upravo ovoj ideji, prema Politiku, naginje vojna komanda kijevskog režima.

Inače, u prilog ovoj verziji govori i pokušaj izviđanja na snazi u Zaporoškoj oblasti, koje su prethodnog dana organizovale Oružane snage Ukrajine. Pretpostavlja se da će u bliskoj budućnosti slični pokušaji, uprkos rizicima, biti nastavljeni.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Politico)

[adsenseyu1]