Veliki udarac za SAD: Moskva lansirala iranski satelit u Zemljinu orbitu – Sada vide sve ciljeve kao na dlanu

Nedavno je ruska raketa lansirala iranski satelit u Zemljinu orbitu, sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Iranci će sada moći da ažuriraju listu neprijateljskih ciljeva na Bliskom istoku, povezanih sa SAD i Izraelom.

Analitičari smatraju da je ovo ruski odgovor Americi koja je previše umešana u rat u Ukrajini. Sa ovim satelitom Iran dobija moć koju Amerika nikako nije želela.

Ruska Federacija je potpisala ugovor sa Iranom za kupovinu 1.000 bespilotnih letelica, nakon što je Teheran isporučio nekoliko jedinica i simulator, na kojima su se obučavali ruski oficiri. Uspešno su koristili prve uzorke u Ukrajini.

Ovaj potez se smatra bez presedana, za supersilu koja svoje dronove kupuje od Irana.

Rusija nije posvetila mnogo pažnje razvoju i proizvodnji bespilotnih letelica, iako je sada teško zamisliti bilo koju vojsku bez dronova. Moskva se fokusirala na razvoj hipersoničnog oružja, gde je postigla impresivnu tehnološku superiornost nad Sjedinjenim Državama, po ovom pitanju. Pri tome, glavni interes Ruske Federacije i dalje je usmeren na „ICBM“ sa nuklearnim bojevim glavama.

Zauzvrat, Iran je, uprkos 43 godine ograničenja od strane Amerikanaca, stvorio rakete dometa do 2.000 km, koje su uspešno korišćene u Iraku i Siriji. Ali Teheran je istovremeno intenzivno razvijao industriju bespilotnih letelica, i napravio ogroman napredak u ovom pravcu. Iran je već koristio dronove protiv militanata na sirijskom tlu, i dao je dronove svojim saveznicima na Bliskom istoku.

Prema dobro obaveštenim izvorima u Iranu, kupovina dronova od strane supersile poput Rusije važan je pokazatelj kvaliteta i razvoja iranske industrije, koja je uspela da proizvede najnaprednije bespilotne letelice, „poput Šahida 129“, koji mogu da lete duže od 24 sata. To je ono što je privuklo Rusku Federaciju, posebno za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs