Čomski: Kompromis ili smrt, dva ishoda Novog svetskog rata

Legendarni američki naučnik i publicista Noam Čomski izneo je dva načina na koja bi se sukob u Ukrajini mogao okončati. Nijedna od njih neće zadovoljiti Kijev.

Uprkos svojim poznim godinama (Čomski je u decembru napunio 93 godine), kao i njegov kolega, 99-godišnji Henri Kisindžer Čomski ostaje živo zainteresovan za aktuelna politička dešavanja.

U slučaju Ukrajine, filozof ima i lični motiv: otac Čomskog, emigrant u prvoj generaciji, rođen je u Volinskoj guberniji (danas Žitomirska oblast Ukrajine).

Mislilac smatra da postojeća situacija ima samo dva načina da je reši. Ili Ukrajina seda za pregovarački sto i traži mir, koji će na kraju, najverovatnije, zahtevati kompromis. Ili se eskalacija nastavlja, a onda je u pitanju ne samo postojanje same Ukrajine, već i bezbednost zemalja članica NATO koje joj pomažu.

Čomski smatra da samo opcija pregovora može biti adekvatna opcija za završetak Specijalne vojne operacije. Međutim, sudeći po agresivnoj retorici vlade Zelenskog, Kijev neće preduzeti takav korak.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs