Naslovnica SPEKTAR Važna poruka stigla iz Rusije: Spremni smo da razgovaramao sa Amerikom o...

Važna poruka stigla iz Rusije: Spremni smo da razgovaramao sa Amerikom o statusu Kosova …

fdbmg4u3bdskoak

Rusija je spremna da se uključi u pregovore o Kosovu uz SAD i podrži poziciju Srbije! Ovu poruku zvanične Moskve i predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina preneo je njihov ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Poruka ruskog diplomate stiže u vreme kada se na Srbiju pojačavaju pritisci Zapada, posebno Vašingtona, da se što pre reši pitanje Kosova.

Nakon poslednje posete predsednika Vučića Njujorku i sastanka sa državnim sekretarom Stejt departmenta Majkom Pompeom, postalo je jasno da Amerika i dalje ima veoma čvrst stav kada je u pitanju rešenje kosovskog problema.

[adsenseyu1]

To se ogleda i u ‘preporuci’ da finalni sporazum treba da vodi ‘međusobnom priznanju Kosova i Srbije’. Istovremeno, SAD insistiraju i na što hitnijem obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine.

Bocan-Harčenko poručuje da je Rusija spremna da se, na zahtev Srbije, uključi u dijalog i podrži rešenje dve strane koje bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom.

– Rusija želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je podržati u okviru međunarodnog prava – poručio je Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da će Kosovo nastaviti da podržava Srbiju i u SB UN, koji bi trebalo da potvrdi finalni dogovor.

– Redovne diskusije o Kosovu moraju da se nastavljaju i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN.

[adsenseyu1]

Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka.

Rusija želi da pomogne Srbiji i regionu da postane stabilan region saradnje, integracije i mira i uveren sam da je dugoročna i međunarodno pravna odluka, na bazi kompromisa Beograda i Prištine, moguća i da bi na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane Saveta bezbednosti UN – kazao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti vojno-tehničku saradnju sa Srbijom kako bi se ojačala bezbednost u regionu.

[adsenseyu5]

– Niko neće biti na šteti zbog toga. Srbija će pojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za komšiluk i region. Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje. Sfera je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna.

Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja –predočio je Bocan-Harčenko.

[adsenseyu4]

Potreban balans

Stevica Deđanski iz Centra za međunarodnu saradnju ocenjuje da Rusija pažljivo balansira svoju poziciju i interese Srbije.

– Rusija sve vreme pažljivo balansira svoj stav i svoje interese sa interesima Srbije, ali tako da ne pokvari ni svoje pozicije u međunarodnoj zajednici.

Ako SAD imaju želju da se uključe u razgovore o Kosovu, Rusija ovim izjavama pokazuje da je spremna da bude protivteža i da poštuje instituciju dijaloga, te da će se držati međunarodnog prava.

To vidimo i po pozivanju na poštovanje Rezolucije 1244, prihvatanje međunarodnog prava, što je i okvir i osnova Srbije za pregovore – napominje Deđanski.

(Mediji)

[adsenseyu5]