Naslovnica ŽIVOT Uskoro moguće otkrivanje raka dojke iz uzorka pljuvačke

Uskoro moguće otkrivanje raka dojke iz uzorka pljuvačke

Novi ručni biosenzor može otkriti biomarkere raka dojke iz malog uzorka pljuvačke, izveštavaju istraživači u Journal of Vacuum Science & Technology B.

„Naš uređaj je odličan izbor jer je prenosiv — veličine vaše ruke — i za višekratnu upotrebu“, rekao je vodeći istraživač Hsaio-Hsuan Van, student doktorskih studija na Univerzitetu Florida.

„Vreme testiranja je manje od pet sekundi po uzorku, što ga čini veoma efikasnim“, dodao je.

Uređaj za otkrivanje raka dojke

Uređaj koristi papirne test trake tretirane specifičnim antitelima koja reaguju na ciljane biomarkere raka, objasnili su naučnici. Kada se uzorak pljuvačke stavi na traku, impulsi električne energije se šalju do kontaktnih tačaka na uređaju.

Ovi impulsi uzrokuju da se biomarkeri vežu za antitela, što menja izlazni signal elektrode dovoljno da omogući očitavanje rizika od raka. Poređenja radi, mamografija, ultrazvuk i magnetna rezonanca su skupi i zahtevaju velike delove opreme i izlaganje malim dozama zračenja.

„Na mnogim mestima, posebno u zemljama u razvoju, napredne tehnologije kao što je MRI za testiranje raka dojke možda neće biti lako dostupne“, navodi se u saopštenju univerziteta.

„Naša tehnologija je isplativija, sa test trakom koja košta samo nekoliko centi i višekratnom štampanom pločom po ceni od pet dolara“, dodao je Van.

„Uzbuđeni smo zbog potencijala za značajan uticaj u oblastima u kojima ljudi možda ranije nisu imali resurse za skrining testove raka dojke.“

Uređaj daje tačne rezultate sa samo jednom kapljicom pljuvačke, čak i ako je koncentracija biomarkera raka jedan kvadrilionti deo grama po mililitru.

Rezultati su pokazali da uređaj može da razlikuje zdravo tkivo dojke, rani i uznapredovali rak dojke koristeći dva biomarkera. Aparat je testiran na 21 uzorku pljuvačke.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social