Naslovnica U FOKUSU Upozorenje: Satelit bez kontrole danas pada na zemlju

Upozorenje: Satelit bez kontrole danas pada na zemlju

Satelit bez kontrole, poznat kao ERS-2, koji je lansiran pre gotovo 30 godina, danas će pasti na Zemlju prema rečima naučnika. 

Evropska svemirska agencija (ESA) ističe da je nemoguće predvideti kada i gde će se to tačno dogoditi, budući da je ponovni ulazak u atmosferu prirodan i nekontrolisan od strane ljudi.

ERS-2 bi trebao da se raspadne na komade, a većina tih komada trebalo bi da izgore tokom prolaska kroz atmosferu.

ESA je u ponedeljak objavila poslednju prognozu, predviđajući da će satelit ponovo ući u atmosferu u sredu u 11:14 ujutru po istočnom vremenu, odnosno u 15:19 GMT, a to je 16:19 po našem vremenu, sa mogućim odstupanjem od 19 sati zbog nepredvidljive solarne aktivnosti.

Fotografije satelita, napravljene između 14. januara i 3. februara, pokazuju da je ERS-2 bio na visini od preko 300 kilometara.

Trenutno se nalazi na visini od oko 200 km i pada brzinom od preko 10 km dnevno, sa rapidnim ubrzanjem. Očekuje se da će početi da se raspada kada dosegne visinu od 80 km, a zatim će veći deo izgoreti tokom ulaska u atmosferu. Iako postoji mogućnost da neki fragmenti stignu do površine Zemlje, najverovatnije će pasti u okean.

[adsenseyu1]

ESA tvrdi da su rizici povezani sa padom „veoma niski“ i da fragmenti nisu ni toksični ni radioaktivni.

ERS-2 je lansiran 21. aprila 1995. godine, a njegova misija je završena 2011. godine. Nakon 16 godina rada, ESA je odlučila da ga izbaci iz orbite kako bi smanjila šanse za sudar sa drugim objektima u svemiru.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social