Naslovnica IZA OGLEDALA Urednik francuskog magazina radio za KGB: Jedan od 13 najboljih sovjetskih špijuna

Urednik francuskog magazina radio za KGB: Jedan od 13 najboljih sovjetskih špijuna

Francuski časopis L’Express, otkrio je da je njihov istaknuti bivši urednik Filip Grumbah, špijunirao za Sovjetski Savez punih 35 godina, koristeći pseudonim „Brok“.

Dokazi o Grumbahovoj špijunaži pronađeni su u „Mitrohinovim dosijeima“, nazvanim po sovjetskom majoru, koji je 1992. godine prokrijumčario hiljade stranica dokumenata iz sovjetskih arhiva i predao ih Britaniji.

BBC prenosi, da među tim dokumentima postoje podaci o zapadnjacima koji su radili kao špijuni za Sovjetski Savez.

Pre nekoliko meseci, prijatelj Etjena Žirara, urednika L’Expressa, obavestio ga je, da je poznanik koji je istraživao „Mitrohinove dosijee“ pronašao ime njihovog magazina u arhivama.

U dokumentima je stajalo da je agent po imenu „Brok“ radio za sovjetsku obaveštajnu službu KGB, a opisani su biografski detalji koji su odgovarali Grumbahinovim.

[adsenseyu1]

Prema „Mitrohinovim dosijeima“, Grumbah je samo između 1976. i 1978. godine dobio ekvivalent od 250.000 evra za svoje usluge KGB-u.

Tri puta tokom 1970-ih, dobio je dodatne bonuse, jer je navodno bio jedan od 13 najboljih sovjetskih špijuna u Francuskoj.

U dosijeima je navedeno, da je Grumbah tokom predsedničkih izbora u Francuskoj 1974. godine, KGB-u dostavio lažne dosijee, koji su imali za cilj da stvore tenzije između desničarskih kandidata.

Iako L’Express citira dokumente koji sugerišu, da je Grumbahu poverena misija „rešavanja delikatnih pitanja“ i „veze sa predstavnicima i liderima političkih partija i grupa“, malo je drugih konkretnih primera koji pokazuju da je Grumbah aktivno pomagao SSSR-u, piše BBC i ocenjuje, da je to možda razlog zbog kojeg je otpušten 1981. godine.

Sovjeti su smatrali da je Grumbah „neiskren“ i da je preuveličao svoju sposobnost da dostavi vredne informacije KGB-u. Grumbah je rođen u jevrejskoj porodici u Parizu 1924. godine, a tokom Drugog svetskog rata priključio se pokretu otpora i američkoj vojsci.

Zaposlio se u L’Expressu 1954. godine, i od tada bio okružen najmoćnijim ljudima u Francuskoj. Preminuo je 2003. godine.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social