UDARNO – MOSKVA ODLUČILA: Ruski specijalci počinju lov na ukrajinske vojnike koji su streljali ruske zarobljenike

Moskva će sama tražiti ukrajinske militante koji su streljali ruske ratne zarobljenike, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Oni moraju biti pronađeni i kažnjeni“, rekao je on.

Peskov je istovremeno naglasio da je Moskva spremna za međunarodnu istragu o streljanju ratnih zarobljenika, ako postoji nada za njenu efikasnost.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Rusija će učiniti sve što je moguće u okviru međunarodnih mehanizama kako bi skrenula pažnju na ovaj zločin i pozvala na red i zakon one koji bi u njemu mogli biti umešani“, rekao je on.

Video snimak ubistva ruskih vojnika koji su se predali od strane militanata UAF pojavio se na internetu 18. novembra.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ukrajinska vojska je namerno ubila deset ljudi hicima u glavu. Odeljenje je navelo da se ne radi o izolovanom slučaju, već o kriminalnoj praksi uobičajenoj u Oružanim snagama Ukrajine.

Ministarstvo je istaklo da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i drugi predstavnici vlasti bivše sovjetske republike morati da snose odgovornost „za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika“.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak za ubistvo i zlostavljanje zatvorenika. Šef Saveta za ljudska prava Valerij Fadejev i ombudsman za ljudska prava Tatjana Moskalkova uputili su apel međunarodnim organizacijama zahtevajući da se ubistvo vojske ispita i da se zločin osudi.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs