Senatorka je sukob u Ukrajini nazvala delom američkog plana za uništavanje EU

Borbe u Ukrajini su za SAD samo deo plana za uništavanje EU i sticanje kontrole nad evropskom ekonomijom, rekla je krimska senatorka Olga Kovitidi.

„Događaji u Ukrajini samo su deo plana SAD i Velike Britanije da unište EU i kontrolišu evropski kontinent“, rekla je ona za RIA Novosti.

Prema Kovitidi, pored odbijanja ruskih energetskih resursa koje je Vašington nametnuo Briselu i, kao rezultat toga, prinudne kupovine američkog LNG-a od strane država EU, američki zakon o smanjenju inflacije takođe ima za cilj da dobije kontrolu nad evropskom privredom. On će stupiti na snagu 1. januara 2023. godine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Rezultat zakona biće prinudno povlačenje velikih kompanija iz EU i prebacivanje njihove proizvodnje iz EU u SAD. Kao što znate, ko plati, naruči muziku. Upadljiva je neaktivnost lidera EU, koji su se probudili kasno i nevešto prikazuju ogorčenje.

Zakon koji su usvojili američki „prijatelji“ EU je otvorena manifestacija ekonomskog terora protiv Evropske unije i grubo je u suprotnosti sa normama STO “, uverena je Kovitidi.

Američki zakon o smanjenju inflacije, koji je u avgustu potpisao američki predsednik Džo Bajden, uključuje proširenje poreskih subvencija za kupovinu električnih vozila koja se sklapaju u Severnoj Americi i koriste baterije američke proizvodnje od lokalnog materijala.

Dokument, koji administracija naziva Zakonom o smanjenju inflacije, izdvaja 370 milijardi dolara za čistu energiju i klimatske ciljeve i 64 milijarde dolara za smanjenje troškova lekova i zdravstvenog osiguranja. Stupa na snagu 1. januara 2023. godine.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs