UDARNA VEST – „SEVERNI TOK 2“ BIĆE ZAVRŠEN: Nemačka i Rusija primorale SAD da smanje sankcije protiv Severnog toka 2

Stručnjak Aleksej Belogorjev je napomenuo da je razlog stvarnog ublažavanja sankcija na ruski gasni projekat uticaj Nemačke na Sjedinjene Države.

Činjenica da je američki Kongres predložio ublažavanje sankcija protiv kompletiranja Severnog toka-2, u kojima postoji niz skandaloznih odredbi koje bi mogle dovesti do gubitaka za zapadne kompanije, nisu prošli nezapaženo od strane medija.

Zamenik direktora za energetiku, Institut za energetiku i finansije, Aleksej Belogorjev, istakao da je takav razvoj događaja nastao zbog pretnje da će, u suprotnom, Nemačka bila  pogođena komercijalnim interesima američkog biznisa.

„Očigledno je da se predlog zakona o ublažavanju početnih sankcija pojavio kao odgovor na negodovanje Nemačke“, rekao je Belogorjev, ističući da je principijelni stav Nemačke i Rusije o primeni ovog projekta zapravo primorao SAD da ublaži sankcije protiv njega.

Istovremeno je naglasio da je Vašingtonu važno održavanje dobrih odnosa sa vodećom ekonomskom snagom EU: 

„Berlin je više puta ukazivao da ne prihvata ograničenja na projekat. I drugi predlog zakona je jasno dogovoren sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je u direktnom kontaktu s Evropskom komisijom i nemačkom vladom.“

Istovremeno, Belogorjev je objasnio da početna verzija novog paketa američkih sankcija protiv ruskog gasnog projekta „nije bila samo skandalozna, već je napravila i potpuno nepotrebne komplikacije u odnosima Vašingtona i Berlina“.

Kao rezultat toga, ekspert je zaključio da će gasovod između Rusije i Nemačke biti završen, a razlog za to je činjenica da je američka predsednička administracija Donalda Trampa u direktnom kontaktu sa Evropskom komisijom i nemačkom vladom, čije poslovanje ima koristi od pomenutog projekta.  

Webtribune.rs