Turski Sabah: Zapad je do sada Rusiju napao pet puta pokušavajući da je sruši

Rusija je odbila nekoliko napada sa Zapada u proteklih nekoliko stotina godina, a to ju je samo ojačalo, izveštava Bercan Tutar, kolumnista turskog Sabaha.

„Tokom proteklih 300 godina, Rusiju je Zapad napao pet puta. Međutim, sve ove invazije samo čine Rusiju jačom“, rekao je autor.

Prvi napad, prema autoru, je rat iz 1812. godine. Francuska kultura koja je preovladala u društvu, posle pobede nad Napoleonom, počela je da se povlači u drugi plan, ustupajući mesto ruskoj kulturi i antizapadnim osećanjima.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Drugi napad je revolucija 1917. Autor tvrdi da je Bela garda predvođena Zapadom pokušala da uguši revoluciju. Boljševička pobeda je omogućila državi da se fokusira na internacionalističku politiku.

Treći i četvrti napad su Veliki otadžbinski rat i Hladni rat.

Poslednji napad Zapada na Rusiju, rekao je Tutar, je svrgavanje proruskog predsednika Ukrajine od strane SAD i Evrope. Moskva je, potom, pokrenuvši specijalnu vojnu operaciju, uzdrmala „globalni status kvo“.

„Posle svakog pokušaja intervencije sa Zapada, Rusija je delovala sa novim geopolitičkim identitetom i jačala. Sada kada je Vašington krenuo u ofanzivu preko kijevskog režima, Moskva kroz politiku Velike Evroazije trese temelje Američke hegemonije i podriva status Sjedinjenih Država kao jedine supersile“, zaključio je analitičar.

Od 24. februara Rusija sprovodi specijalnu operaciju za oslobađanje Donbasa od kijevskih nacionalista. Vladimir Putin je njen zadatak nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Ruski lider je 30. septembra potpisao sporazume o prijemu u zemlju Donjecke i Luganske Narodne Republike , kao i Hersonske i Zaporoške oblasti. On je uverio da će država obezbediti bezbednost novih regiona i obnoviti infrastrukturu koju su uništile ukrajinske trupe.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs