The Hill: SAD i EU nastavljaju da ulažu stotine miliona u rusko nuklearno oružje

Sjedinjene Države i Evropska unija nastavljaju da ulažu stotine miliona dolara u rusku kompaniju za nuklearno oružje. Ovakve podatke izneo je američki analitičar Henri Sokolski.

Dok američki zvaničnici i brojni američki komentatori krše ruke zbog bilo kakvog pominjanja ruskog nuklearnog oružja, Sjedinjene Države i EU nastavljaju da ulažu velika sredstva u rusku nuklearnu industriju. Prema Henriju Sokolskom, Zapad godišnje plaća stotine miliona po ugovorima sa Rosatomom, kompanijom koja je povezana sa nuklearnim arsenalima Rusije, prenosi The Hill.

„Pored toga što je odgovoran za svu rusku proizvodnju i razvoj nuklearnog oružja, Rosatom snabdeva nuklearnim gorivom nuklearne elektrane u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj“, napominje autor američke publikacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pre izvesnog vremena Poljska, Irska, Estonija, Letonija, Litvanija i Nemačka preporučile su EK da zabrani uvoz ruskog nuklearnog goriva. Kako je primetio autor lista The Hill, ova inicijativa je izazvala oštru reakciju u Evropi, neke zemlje su iskazale nezadovoljstvo, a Brisel na kraju nije uvrstio ruski uranijum na listu sankcija. Štaviše, francuski proizvođač nuklearnog goriva Framatome nedavno je sklopio veliki sporazum o saradnji sa Rosatomom.

Šta je sa Sjedinjenim Državama? Iako nemaju reaktore ruskog dizajna, Amerikanci su u velikoj meri ponovili evropski scenario. SAD uvoze oko 15 odsto sirovog uranijuma i 28 odsto  obogaćenog uranijuma iz Rusije. Tako ugovori sa američkim i evropskim kompanijama donose Rusiji milijardu dolara godišnje. Štaviše, američki lobisti su ubeđivali Bajdena da ne uvodi sankcije ruskom nuklearnom gorivu.

Ekspert Hil smatra da SAD i njihovi evropski saveznici zapravo finansiraju ruski razvoj u oblasti strateškog naoružanja a sve to se dešava u vreme kada su odnosi između Rusije i Zapada daleko od idealnih.

„Bajden je proglasio američki embargo na sve vrste ruske energije – naftu, prirodni gas i ugalj – ali ne i na uranijum“, rekao je Henri Sokolski.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs