Naslovnica U FOKUSU Sukob unutar NATO-a: Ozbiljne tenzije i strepnja

Sukob unutar NATO-a: Ozbiljne tenzije i strepnja

Sve teže će se održavati jedinstvo fronta prema Ukrajini imajući u vidu da su Sjedinjene Američke Države bile ključne za dogovor između zemalja saveznica.

Sada se između Vašingtona i njegovih satelita javljaju ozbiljne tenzije, mišljenje je kolumniste „Fajnenšel tajmsa“.

U Evropi ključne razmirice odnose se na vojna i ekonomska pitanja. Članice NATO-a podeljene su oko slanja buduće vojne opreme Kijevu, što je najočiglednije bilo na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine prošle sedmice (20. januar) u bazi Ramštajn, kada je Nemačka potvrdila svoj stav o (ne)prebacivanju tenkova „leopard“ na ukrajinski front.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kolumnista ističe da je podela unutar Alijanse složenija – s jedne strane su Nemci, s druge „jastrebovi“, dok su SAD negde između.

„Jastrebovi“ su Poljska, skandinavske i baltičke zemlje, te Velika Britanija, i oni vrše pritisak za brzi transfer naprednijeg naoružanja, uključujući tenkove, u Ukrajinu.

Takođe, ova struja kritikuje SAD da su se uplašile od mogućeg nuklearnog rata, pa rešile da ne isporučuju kijevskim snagama rakete većeg dometa. Sve to iako je Amerika dala daleko najveću vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini.

Ali ako se ovog proleća rat okrene protiv Ukrajine, „međusobne optužbe mogle bi da postanu gadne“.

Tenzije između SAD i Evrope imaju i ekonomsku dimenziju – mnogi u EU optužuju Vašington za protekcionizam, pošto tamošnji Zakon o smanjenju inflacije daje velike subvencije zelenoj industriji i električnim vozilima u SAD, odnosno motiviše kompanije da se presele sa Starog kontinenta u Ameriku.

Evropski industrijalci ističu ključne prednosti koje uživaju u Americi- jeftina energija, bogata zemlja i tehnološko liderstvo.

Sjedinjene Države pak smatraju da za to nisu odgovorne, tj. da Evropa treba da obezbedi sopstvene subvencije za zelenu tehnologiju. Međutim, ukoliko bi Evropska unija omogućila državama članicama da subvencionišu sopstvene industrije, to bi uticalo na jedinstvo bloka, dok bi jedinstveni režim subvencija EU odmah pokrenuo pitanja na temu kako je novac prikupljen i gde je potrošen.

Iza svega ovoga, piše „Fajnenšel tajms“, krije se realna strepnja da rat u Ukrajini ubrzava proces ekonomske dominacije SAD nad EU.

NATO saveznici treba da usaglase zajednički stav o isporuci oružja Ukrajini – i to brzo, pre nego što se borbe intenziviraju ovog proleća. Jedinstvo između saveznika koje je postignuto 2022. godine bilo je dragoceno.

Ne bi trebalo da se pusti niz vodu 2023, zaključuje kolumnista.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)