Antonov: Svi američki tenkovi u Ukrajini biće uništeni

Ako SAD odluče da isporuče tenkove Kijevu, ovo bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije. Niko ne treba da gaji iluzije ko je pravi agresor u aktuelnom sukobu, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov izjavio je da bi isporuka američkih tenkova Ukrajini bila „očigledna provokacija“ i upozorio da će ruska vojska uništiti sva oklopna vozila.

„Ako SAD odluče da isporuče tenkove Kijevu, onda opravdavanje takvog koraka argumentima o ‘odbrambenom oružju’ definitivno neće uspeti. Ovo bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije. Niko ne treba da gaji iluzije ko je pravi agresor u aktuelnom sukobu“, rekao je Antonov.

Prema njegovim rečima, SAD namerno pokušavaju da nanesu strateški poraz Rusiji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Vašington daje zeleno svetlo korišćenju američke pomoći za napad na Krim. Pokriva zločine nad stanovništvom Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti. Sve više zvaničnika i stručnjaka u Americi priznaje: ‘ovo je proksi rat sa našom zemljom'“, naveo je.

On je naglasio da nema sumnje da će, ukoliko se donese odluka da se tenkovi „abrams M1“ prebace u Kijev, ruska vojska uništiti američke tenkove na isti način kao što su uništeni svi drugi uzorci NATO opreme.

Ruski diplomata je skrenuo pažnju na činjenicu da Amerikanci stalno povećavaju vojnu pomoć Ukrajini, posebno u periodima kada ruske trupe pobeđuju.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bliži se odluci da pošalje značajan broj tenkova „abrams m1“ Ukrajini, dok bi zvanična najava mogla da bude doneta danas.

Prema rečima jednog američkog zvaničnika, SAD planiraju da Kijevu dostave 30 takvih tenkova.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)