Naslovnica U FOKUSU Soroš predložio EU da izađe iz krize zaduživanjem „večnim dugom“

Soroš predložio EU da izađe iz krize zaduživanjem „večnim dugom“

Američki investitor i milijarder Džordž Soroš, koji smatra da virus korona predstavlja opasnost po „opstanak civilizacije“, nedavno je predložio način na koji bi Evropa mogla da se izbori sa velikim troškovima nastalim tokom pandemije.

Soroš se, naime, založio za izdavanje evropskih obveznica, a „Forbs“ konstatuje da se milijarder poslužio idejom starom više od jednog veka.

[adsenseyu1]

Magazin tu vrstu zaduživanja naziva „večnim dugom“, napominjući da je Soroš imao na umu obveznice, tzv. konzole, koje je prva izdala Engleska banka još u 18. veku.

Soroš je, takođe, sugerisao da bi moderna verzija obveznica mogla da obuhvati „sume od hiljadu milijardi dolara bez povraćaja glavnice“ uz „samo otplatu godišnje kamate“.

Soroš je, takođe, virus korona nazvao pretnjom po opstanak naše civilizacije, izrazivšo žaljenje zbog navodne ranjivosti Evropske unije koja je, kako je kazao, „zasnovana na vladavini zakona i točkovima pravde koji se sporo okreću“, za razliku od virusa korona koji se „kreće veoma brzo na nepredvidiv način“.