ŠOKANTNA PORUKA NEMAČKOJ IZ MOSKVE: To što želite da vratite svoje teritorije iz Poljske nećete odrediti vi nego Rusija

Senator Džabarov se obratio Šolcu nakon njegovih pretnji Poljskoj da će revidirati granice

Vladimir Džabarov, prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove, obratio se nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, podsetivši da će Rusija i druge sile antihitlerovske koalicije imati poslednju reč u konfrontaciji Nemačke i Poljske. O tome je pisao u Telegramu.

Prema rečima senatora, s jedne strane, nemački kancelar je u pravu i „može se razumeti njegovo ogorčenje zbog rastućih apetita Varšave “. Međutim, prema istorijskim dokumentima, Nemačka je u maju 1945. kapitulirala pred SSSR-om i saveznicima. Tada su evropske granice odredile zemlje pobednice, naglasio je Džabarov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

I zato poslednja reč u vašem obračunu sa Poljskom ostaje na Rusiji, kao i na drugim silama antihitlerovske koalicije“, zaključio je senator.

Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc prokomentarisao zahtev Poljske Nemačkoj za novim reparacijama za razaranja tokom Drugog svetskog rata i nagovestio mogućnost preispitivanja postojećih granica dve države.

On je zapretio poljskoj strani činjenicom da bi odgovor na zahteve mogle biti revizionističke promene granica prema istorijskim dokumentima.

Poljske vlasti su 1. septembra objavile da od Nemačke traže 6,2 biliona zlota (oko 1,3 triliona dolara) na ime reparacije za štetu iz Drugog svetskog rata.

Webtribune.rs