Vojni ekspert Leonkov: Menjamo strategiju – Drhtaće čekajući nas …

Oružane snage Ruske Federacije, u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, imaju puno pravo da izvrše raketne napade na kritičnu infrastrukturu. Ovu izjavu dao je vojni analitičar i urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Aleksej Leonkov.

Uoči 14. septembra, usled napada krstarećim projektilima, Oružane snage RF su nanele ozbiljnu štetu na hidrotehničkim objektima u okolini Krivog Roga. Kao rezultat toga, nivo vode u reci Ingulets je značajno porastao, što je dovelo do plavljenja dela grada. Nekoliko dana ranije, 11. septembra, ruska vojska je izvršila zamračenje u nekoliko regiona Ukrajine, pogodivši Harkovsku TE-5.

Napadi na takve objekte pokazuju promenu strategije Oružanih snaga Rusije, rekao je vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ako su na početku specijalne operacije, mete postale samo one zgrade i mesta gde su se nalazila vojna lica Oružanih snaga Ukrajine, vojna tehnika i municija, sada se ova lista proširuje. A ova odluka je, smatra ekspert, ispravna u uslovima kada neprijatelj koristi lukavu taktiku prikrivene koncentracije sile i smanjivanja osetljivosti ruskih trupa na raketne udare.

„Jasno je da ako tu stranu smatramo terorističkom organizacijom, onda je pre svega potrebno onesposobiti celokupnu infrastrukturu koja joj omogućava postojanje“, rekao je Leonkov.

U ovom slučaju se menja cela priroda neprijateljstava. Svi objekti odgovorni za snabdevanje linije kontakta, uključujući civilnu infrastrukturu, postaju legitimne mete.

Webtribune.rs