Ovo je početak sukoba Rusije i NATO: Komanda SAD isplanirala ofanzivu kod Harkova

Američki vojni eksperti su pripremali ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkova. O tome piše publikacija „Južni front“.

Autori materijala su primetili da je Vašington pomogao Kijevu u kontraofanzivi, i pretvorio situaciju u Ukrajini u sukob između Rusije i NATO-a.

„Svaki treći vojnik koji je učestvovao u ukrajinskim trupama bio je državljanin članice NATO-a“, ističe se u publikaciji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema analitičarima, ukrajinske oružane snage su koristile devet hiljada vojnika, i 200 komada teške tehnike. Uspeli su da ostvare brojčanu nadmoć nad savezničkim snagama. Rusija je razmotrila rizike, i odlučila da povuče vojsku i evakuiše civile.

Dakle, ističu autori materijala, Oružane snage RF su izbegle opkoljavanje ukrajinskih trupa, što je uništilo plan Kijeva i NATO-a za formiranje „kotla“. U zaključku se kaže da je kontranapad koštao Oružane snage Ukrajine i alijansu, velikih gubitaka.

Vojni ekspert, Jurij Knutov, izjavio je da su Balakleja i Izjum, za udar, izabrani od strane Oružanih snaga Ukrajine, a kretali su se u malim mobilnim jedinicama, koje su imale borbena vozila pešadije, ili oklopna vozila HMMVV.

Webtribune.rs