Naslovnica U FOKUSU Šokantan predlog: „Svi koji tvrde da je Isus Hrist Bog tri godine...

Šokantan predlog: „Svi koji tvrde da je Isus Hrist Bog tri godine u zatvor“

Ultraortodoksni Jevreji Moše Gafni i Jakov Ašer traže zabranu „deljenja hrišćanske ideologije“ u Izraelu.

Ni sam izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne zna u kojem smeru ide njegova vlada. Odluke koje donose svaki dan zapanjuju ne samo Palestince i međunarodnu zajednicu već i druge religije.

Najnoviji je predlog zakona koji su u Kneset uputila dvojica zastupnika iz ultraortodoksne haredske stranke Ujedinjeni judaizam Tore, Moše Gafni i Jakov Ašer, koji traže zabranu „deljenja hrišćanske ideologije“ i „govora o hrišćanskoj veri u Izraelu“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako piše izraelski portal All Israel News, prema predlogu tog zakona „svako ko govori o hrišćanskoj veri i poziva na nju tebalo bi da ide u zatvor na tri godine”“. Ovaj predlog zakona zasigurno će izazvati glavobolju premijeru Benjaminu Netanjahuu zbog opasnog sukoba s evanđeoskim hrišćanima u SAD-u i širom sveta, koji su među najvećim pristalicama izraelske države“, piše portal.

Kako navodi All Israel News, dva izraelska zastupnika predlogom zakona žele da zabrane hrišćanima da objašnjavaju zašto veruju da je Isus Hrist i Bog u isto vreme.

[adsenseyu1]

Bivši američki poverenik za međunarodne verske slobode Sem Braunbek odmah je upozorio da novi zakon „predstavlja veliku pretnju slobodi izražavanja, ljudskim pravima i verskim slobodama“.

„Predloženi zakon zabranjuje sve napore osoba jedne vere koje na bilo koji način žele da raspravljaju ili pokušaju da uvere sledbenike drugih vera da razmotre promenu svojih verskih uverenja“ kazao je Sem Braunbek.

Poslednjih godina eskalirali su napadi izraelskih doseljenika na crkvenu imovinu i svetinje, od kojih je poslednji bio napad na crkvu Getsemane, „Crkvu svih nacija“, kao i uznemiravanje hrišćana u praktikovanju njihovih obreda.

U međuvremenu je izraelski premijer Netanjahu najavio ublažavanje svog plana stavljanja pravosuđa pod svoju kontrolu. Najava je usledila nakon što je američki predsednik Džo Bajden nazvao Netanjahua i, prema Beloj kući, izrazio „podršku kompromisu“ i „izgradnji širokog konsenzusa“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(večernji.hr)

[adsenseyu4]