SMESTILI RUSIMA AFERU KAO POSLEDNJI AMATERI: Austrijski pukovnik špijunirao za Moskvu za 833 evra mesečno?!

bgekiugfdsk

Penzionisani oficir austrijske vojske koji je osumnjičen da je više decenija špijunirao za Rusiju, radio je u Ministarstvu odbrane Austrije.

To je objavio bečki „Profil“ i dodao da je ta osoba tako imala pristup poverljivim informacijama.

Špijun je otkriven na osnovu informacije jedne „prijateljske“ strane obaveštajne službe, a „Profil“ navodi da se radi najverovatnije o nemačkoj vojnoj službi MAD.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je bio plaćen 300.000 evra.

Moskvu su pre svega interesovale informacije o evropskim borbenim avionima „Eurofajter“.

Pukovnik je delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske.

Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom „Jurij“, navodi „Profil“.

Naloge za svoj „dodatni posao“ dobijao je preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktko, preko satelitske komunikacije, prosleđivao Rusima.

Interesovanje Rusije za austrijsku vojsku bilo je veliko, saznala je kontraobaveštajna služba tokom istrage.

Oficir je trebalo da prikupi što više poverljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu.

Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izveštaje o situaciji s migrantima u Austriji, a sastavljao je i detaljne profile mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućem otkriću svog špijuna, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, sprečile.

Državno tužilaštvo je potvrdilo da se vodi istraga protiv ovog 70-ogodišnjaka, a austrijska vlada je osudila špijuniranje od strane Rusije.

Ambasador Rusije u Beču pozvan je u Minsitarstvo spoljnih poslova Austrije, gde mu je prenet stav zvaničnog Beča, koja osuđuje špijunažu neutralnih zemalja.

Austrijske vlasti su ocenile da, ako se obistine informacije o špijunu, to može negativno uticati na odnose dve zemlje.

(Tanjug)