Naslovnica U FOKUSU Skot Riter: Ukrajina će prestati da postoji kao država

Skot Riter: Ukrajina će prestati da postoji kao država

Bivši američki obaveštajac procenjuje da bi nastavak sukoba garantovao prestanak postojanja Ukrajine kao države i da je najbolje rešenje potpisivanje mirovnog sporazuma pod uslovima koje diktira Rusija

Ukrajina bi mogla zauvek da izgubi pristup Crnom moru nakon oslobađanja Odese od strane ruske vojske, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu blogeru Sajrusu Jansenu, prenose „RIA Novosti“.

„Čim Rusi zauzmu Odesu, Ukrajina je neće vratiti. To znači da zemlja neće imati izlaz na obalu Crnog mora. Nastavkom ovog sukoba garantujete da će Ukrajina prestati da postoji kao država“, ocenio je Riter.

Po njegovom mišljenju, najbolji način za okončanje neprijateljstava je potpisivanje mirovnog sporazuma pod uslovima koje diktira Rusija.

„To će spasiti mnoge živote i omogućiti Ukrajini da zadrži neke od svojih teritorija i ekonomski napreduje“, naveo je bivši američki obaveštajac.

Ranije je Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao da ne može biti pregovora sa Moskovom i da je Kijev protiv bilo kakvog scenarija o prekidu vatre, jer bi to značilo stvarnu pobedu Rusije.

[adsenseyu1]

Kako napominju u Kremlju, trenutno ne postoje preduslovi da situacija krene u miroljubivijem pravcu. Apsolutni prioritet Moskve je postizanje ciljeva Specijalne vojne operacije, a to je trenutno moguće samo vojnim putem. Oni su takođe dodali da Rusija visoko ceni napore svih zemalja koje rade na postizanju mirnog rešenja sukoba u Ukrajini, ali navode da je to za sada nemoguće.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social