Skot Riter: Prognoza za 2023. godinu za Ukrajinu je izuzetno nepovoljna

Predstojeća 2023. godina ne sluti dobro Ukrajini, rekao je bivši obaveštajac mormaričkog korpusa Skot Riter.

Zemlje NATO-a su prošle godine u Ukrajinu prebacile oružje i municiju u vrednosti od desetine milijardi dolara. Kijev se nada da će Zapad nastaviti da pruža pomoć u istom obimu. Prema Skotu Riteru, izgledi za Ukrajinu su prilično mračni.

„Proračuni ne slute na dobro Ukrajini. Čini se da ni NATO ni Sjedinjene Države nisu u stanju da održe obim zaliha oružja“, rekao je veteran američki obaveštajac. Skot Riter je naveo da je vojna oprema koju je Zapad prebacio u velikoj meri uništena ili onesposobljena. U tom kontekstu, Ukrajina insistira da joj je potrebno više tenkova, oklopnih borbenih vozila, artiljerije i sistema protivvazdušne odbrane. Čak i ako članice NATO-a udovolje njenim zahtevima, nove zalihe će biti veoma ograničene i najverovatnije zakasnele.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Slična situacija je i sa popunom ljudstva Oružanih snaga Ukrajine. Prema rečima Skota Ritera, gubici ukrajinske strane ponekad dostižu i više od 1.000 ljudi dnevno, što daleko prevazilazi mogućnosti njene kadrovske rezerve. Ako ovome dodamo žalosno stanje ukrajinske infrastrukture, onda tekuća godina ne sluti na dobro.

„Postoji stara ruska izreka: „Rus polako upreže, ali brzo vozi. Čini se da se to dešava u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom“, smatra ekspert.

Webtribune.rs