Sibirske rupe bez dna najava povratka sveta u praistoriju

krater rupa jamal sibir

Prvo se pojavila jedna ogromna rupetina u Sibiru u oblasti Jamal. Svet je bio zaprepašćen tolikom i takvom rupom.

Posle izlaska naučnika na lice mesta i proučavanja kratera rekli su da je rupa nastala tako što je eksplodirao gas u unutrašnjosti zemlje pod pritiskom.

Ubrzo su se pojavile još dve takve rupe u istom području.

Međutim, stvar je mnogo komplikovanija nego što se na prvi pogled čini. Rupe su prepune metana i to u procentu mnogo većem od uobičajenog.

Metan je neuporedivo štetniji za život na Zemlji od ugljenikovog dioksida.

Andrej Plekanov ruski naučnik je sproveo istraživanja kratera i došao je do saznanja da krateri sadrže neuobičajenu koncentraciju metana čak do 9,6.

Ovo saznanje je izazvalo veliku zabrinutost u naučnim krugovima širom sveta jer je normalna koncentracija metana u vazduhu 0.000179%.

Ono što posebno plaši naučnike je pojava tih kratera od 2011. godine u Arktičkom okeanu.

Naučnik Džejson Boks smatra da je pojavom ovih kratera prvo u okeanu a sada i na kopnu, pušten duh iz boce i da se to neće dobro završiti za čovečanstvo.

On kaže da je ispuštanje metana u atmosferu 20 puta veća opasnost od gomilanja ugljenikovog dioksida , jer se tako ubrzano stvara „staklena bašta“.

Metan zarobljen ispod okeana je bomba koja ako eksplodira , vratiće čovečanstvo u praistoriju, uništivši  većinu poznatih životinjskih i biljnih vrsta, kaže Boks.

(Webtribune.rs)