Naslovnica IZA OGLEDALA Šta, ako ste vidoviti a to ne znate!

Šta, ako ste vidoviti a to ne znate!

fhshiwe43

[adsenseyu2]

Nedavno je sprovedeno istraživanje po kome ljudi mogu predvideti budućnost, a da toga nisu ni svesni. Ovakva neobična vest je poprimila novu dimenziju kada ju je izjavio renomirani psiholog Deril Bem.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu New Scientist, iako je taj magazin uglavnom skeptičan na vesti koje se odnose na telepatiju i vidovitost.

U jednom od eksperimenata studenti su dobili listu reči koje su trebali da zapamte. Kasnije su ih pitali da se prisete što više reči mogu. Nakon toga, izdiktiran im je nasumičan spisak reči koje su pisali na računaru.

Ipak, istraživače je šokiralo to što su one prve zapamćene reči bile iste kao spisak koji su dobili kasnije ispisan na računaru iako im nije stavljeno do znanja koje reči će se ponovo pojaviti. Zato je spisak bio nasumičan. Istraživači su protumačili da je budući događaj uticao na sposobnost pamćenja studenata.

[adsenseyu4]

U drugom eksperimentu, studenti su se nalazili ispred dva računara čiji su ekrani bili prekriveni. Na jednom od njih je bila erotska fotografija.

Računari su nasumično prikazivali fotografiju što znači da se fotografija nije uvek nalazila na istom računaru niti se prikazivala dok prekrivač nije uklonjen. Studenti su u gotovo svim slučajevima „predvideli“ gde će se nalaziti fotografija, prečesto da bi to bila slučajnost.

Treći deo eksperimenta se svodio na prikazivanje fotografija primamljivog voća studentima i preteće slike pit bul terijera. Istraživači su merili koliko je studentima vremena trebalo da izvesnu fotografiju ocene kao prijatnu ili neprijatnu. Nakon ocenjivanja, prikazana im je reč kao npr „sočno“ ili „preteće“.

Iako su se te reči pojavljivale tek nakon ocenjivanja fotografije, navodno su upravo one uticale na vreme koje im je bilo potrebno da ocene fotografije.

Na osnovu navedenih rezultata, Profesor Bem tvrdi da su studenti mogli da vide u budućnost.

(Webtribune.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]