Naslovnica IZA OGLEDALA Nalazište „Jama kostiju“ u Španiji uzdrmalo teoriju o čovekovoj evoluciji

Nalazište „Jama kostiju“ u Španiji uzdrmalo teoriju o čovekovoj evoluciji

nalaziste arheolosko
Otkrivanje prastarih kostiju u Španiji i analiza njihove DNK poljuljala je sva prethodna saznanja o ljudskoj evoluciji.

Ove prastare kosti su pronađene na severu Španije, u Jami kostiju, odnosno pećini koja se nalazi oko deset metara ispod zemlje.

Analiza DNK tih kostiju dovela je do postavljanja novih pitanja, a da prethodno nije odgovorila na stara. Da je pred svima nama jedno veliko pitanje odnosno pitanje ljudske evolucije ističe i antropolog Matias Mejer sa Instituta za evolucijsku antropologiju.

Jama kostiju otkrivena je 70ih godina XX veka i od tada je predmet proučavanja. U njoj su pronađeni ostaci 28 čovekovih predaka i rođaka za koje se smatralo da su prethodnici Homo sapiensa takozvani  Homo heidelbergensis.

Takođe, Svante Pabo, direktor jednog instituta za evolucijsku antropologiju u Nemačkoj smatra da su sa ovim otkrićem proširena znanja o ljudskoj genetici za oko 300.000 godina tako da se sada može proučavati DNK predaka starih stotinama hiljada godina. Prethodna najstarija DNK koja se analizirala bila je od jedne devojčice iz azijske grupe Denisovci koja je živela pre 80.000 godina.

U Jami kostiju nalaze se fosili hominina iz doba pleistocena poznatog kao ledenog doba. Njihova analiza DNK nije pokazala postojanje zajedničkog pretka sa  Neandertalcima – pračovekom koji je živeo pre 350.000 godina.

Naučnici su analizirali koštani prah sa grudne kosti i uporedili sa genom čoveka, majmuna, Denisovaca i Neandertalaca. Rezultat ih je iznenadio jer je pokazao da su španski hominini bili sličniji sa Denisovcima koji su čak i geografski dalji, nego sa Neandertalcima.

Upravo to je ono što pokazuje složenost ljudske evolucije i činjenicu da je komplikovanija nego što smo mislili.

(Webtribune.rs)