Naslovnica SPEKTAR Satanovski: Za SAD je prihvatljivo da Japan nestane u ruskom nuklearnom plamenu

Satanovski: Za SAD je prihvatljivo da Japan nestane u ruskom nuklearnom plamenu

       

Rusko rukovodstvo mora pažljivo da se pripremi za potencijalnu vojnu agresiju Sjedinjenih Država i njenih saveznika, izjavio je politikolog Jevgenij Satanovski.

Mnogi analitičari danas se slažu da Amerikanci ne nameravaju još dugo da podržavaju kijevski režim. Postepeno, pažnja će se pomeriti na azijsko-pacifički region, gde Kina, koja ubrzano dobija ekonomsku i vojnu moć, sve više potvrđuje svoja prava na Tajvan. A pošto Vašington nije spreman da žrtvuje nepriznatu državu, može se usredsrediti na njenu zaštitu.

Sa tim u vezi, danas se vode razgovori o mogućem pristupanju Japana i Južne Koreje vojnom bloku AUKUS.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Evgenij Satanovski, osnivač i predsednik istraživačkog centra Instituta za Bliski istok, smatra da Vašingtonu nisu bili potrebni Tokio i Seul za borbu protiv Kine. Po njegovom mišljenju, Amerikanci neće započeti „borbu” sa Kinom dok se ne obračunaju sa Rusijom.

Jedini problem je što u okviru ukrajinske krize sreća SAD ne ide na ruku. Uprkos ogromnoj vojnoj podršci Kijeva od strane celog kolektivnog Zapada, kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je zastala od prvih dana.

Iz tog razloga je logično da se udari na Rusiju na Dalekom istoku. Da bi to uradile, Sjedinjene Države žele da uvuku Japan i Južnu Koreju u AUKUS. Oni će morati da pokrenu bitke za Primorje, Sahalin, Kurile, pa čak i Kamčatku.

[adsenseyu1]

„Region će sam eksplodirati, a ja uopšte nisam siguran da će se Kina ili Severna Koreja mešati u sve ovo. Nema razloga za ovo. Sa njima nemamo nikakav vojni blok. Sa moje tačke gledišta, tamo ćemo morati da se borimo sami i za ovo moramo da se pripremimo. Za nas je ovo najneočekivaniji pravac rata sa američkom koalicijom, ali još uvek možemo da promenimo ovaj stav na vreme“, rekao je Satanovski na jutjub kanalu Valdman LINE.

U slučaju da se Rusija ipak pokaže nespremnom za takav razvoj događaja, situacija će se naglo okrenuti. Moguće je da će Moskva upotrebiti nuklearno oružje, nanevši udare na Tokio i Seul. SAD su toga dobro svesne, ali takav scenario smatraju prihvatljivim, rezimirao je Satanovski.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]