SAD su uspele i ono što niko nikad nije mogao – Same sebi podmetnule nogu za veliki pad

       

Same SAD su izazvale globalnu dedolarizaciju. Ovaj zaključak su doneli autori kineskog izdanja Guancha.

Stručnjaci iz Kine primećuju da svet aktivno traži alternativu američkom dolaru, a ovaj moderan trend slučajno su izazvale same Sjedinjene države. Sve više zemalja smanjuje svoja ulaganja u javni dug SAD i koristi nacionalne valute za obračun sa trgovinskim partnerima.

„Proces dedolarizacije je već počeo, a izazvali su ga sami Amerikanci“, navodi se u članku.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Američki dolar se dugo koristio kao svetska rezervna valuta. To je bilo zbog ekonomske i vojne moći Sjedinjenih Država, kao i zbog banalnog nedostatka alternativa. Ali sada su mnoge zemlje shvatile da su portreti američkih predsednika ipak naslikani na dolarima, odnosno da je dolar valuta Sjedinjenih Država, a ne celog sveta i naravno, služi upravo američkim nacionalnim interesima.

O tome je svet morao da razmišlja posle niza akcija Vašingtona, poput uvođenja neviđenog broja sankcija Rusiji, zamrzavanja, pa čak i mogućeg oduzimanja imovine Moskve u inostranstvu i isključenja Rusije iz platnih sistema.

„Sjedinjene Američke Države su pretvorile dolar i povezan platni sistem u oružje, bacajući senku na stabilnost i pouzdanost međunarodnog finansijskog sistema“, piše Guancha.

Finansijske sankcije koje su uvele Sjedinjene Države u velikoj meri su narušile integritet tržišta i stvorile krizu poverenja u američki dolar širom sveta. Stoga je nastao trend napuštanja američke valute: Same Sjedinjene Države su je učinile trendom, iako nenamerno. A sada i sami pate zbog svojih postupaka.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte